Каракачанов потвърди ангажименти на България към мисиите на НАТО

Каракачанов потвърди ангажименти на България към мисиите на НАТО

Видеоконферентна среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО се проведе на 17 и 18 юни 2020 г. От българска страна в нея участва заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Срещата започна със заседание на Северноатлантическия съвет. Министрите на отбраната обсъдиха въпроси, свързани с възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, както и перспективите пред мисиите и операциите на Алианса, с особен акцент върху присъствието на НАТО в Ирак и мисия „Решителна подкрепа“ в Афганистан.

Министрите приеха Концепция за възпиране и отбрана на евроатлантическия регион, чрез която ще се подобри надеждността, ефективността и съгласуваността в действията на НАТО за възпиращия и отбранителния потенциал. Бяха разгледани и руските ракетни системи и способностите на НАТО за противодействие, включително и невоенните.    

В изказването си министър Красимир Каракачанов подчерта, че независимо от трудностите основната задача на Алианса остава способността за ефективно и пълноценно възпиране и отбрана. Той препотвърди ангажиментите на България както по участието в мисиите и операциите на НАТО, така и в осъществяването на основните ни проекти за инвестиции в отбраната.

Срещата продължи на 18 юни със заседание, в което участваха върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и министрите на отбраната на Австралия, Финландия и Швеция. Бяха обсъдени съвместните усилия в борбата с пандемията и влиянието й върху сигурността в глобален план. Министрите на отбраната на страните членки на НАТО приеха и специален оперативен план за действие при възможна втора вълна на разпространение на COVID-19. Обсъдени бяха и редица въпроси от общ интерес – противодействие на хибридни заплахи, отношенията с Китай, сътрудничеството НАТО-ЕС.

В хода на заседанието беше изразена българската подкрепа за разработения специален оперативен план на НАТО, който да увеличи устойчивостта спрямо евентуална втора вълна на коронавируса. Подчертано бе изключителното значение на стратегическото партньорство между НАТО и ЕС. Само с общи усилия ще сме в състояние да се справим с пандемията, и най-вече с критичните икономически и социални последствия, които тя може да предизвика.

България се присъедини към Инициативата на НАТО за сътрудничество в сферата на обучение на пилоти в Европа

Непосредствено след приключването на редовната среща на министрите на отбраната на 18 юни единадесет страни членки на Алианса, включително и България, подписаха Писмо за намерение, с което се присъединиха към Инициативата на НАТО за многонационално сътрудничество в сферата на обучение на пилоти в Европа (NATO Flight Training in Europe (NFTE)). От българска страна документът беше подписан от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Инициативата има за цел да създаде архитектура от свързани национални съоръжения, които по единна програма ще предоставят споделени възможности за обучение на пилоти. Български пилоти ще могат да се обучават в страните, подписали споразумението.

 

За обучение на пилоти България ще предостави за международно ползване ВВВУ „Долна Митрополия“, въздушно пространство, огневи полигони за работа по земни и въздушни цели, както и възможности за съвместна работа с наземни средства за ПВО, а във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ ще се провеждат курсове за обучение на оператори на безпилотни апарати.

Categories: България

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4