Проучване на БАН: 30% от учениците (13-15) пият редовно, мнозина и пушат

Проучване на БАН: 30% от учениците (13-15) пият редовно, мнозина и пушат

Психичното благополучие на подрастващите намалява в много страни за периода между 2014 и 2018 година. Това сочи доклад от международно проучване за поведението и здравето при деца в училищна възраст, публикуван от Регионалния офис на Световната здравна организация за Европа. Изследването е фокусирано върху ученици на възраст от 11 до 15 години. Докладът обобщава данни за физическото здраве, социалните отношения, психичното благополучие на подрастващите в повече от 40 държави. Все повече юноши съобщават за проблеми с психичното здраве.

В България изследването “Поведение и здраве при ученици в училищна възраст” се провежда на всеки 4 години под ръководството на доц. д-р Лидия Василева от Института за изследване на населението и човека към Българската академия на науките.

Изследването включва 5 242 ученици от 367 класа в 120 училища, които са от всички бивши окръзи.

Юношите пушат редовно и на възраст 13 -15 години вече употребяват алкохол, показва проучването. Българските юноши пият най-много бира в съпоставка с данните от други страни. “30% от учениците пият всеки ден или веднъж в седмицата. 71% пият рядко или никога. Момчетата пият повече от момичетата, това е очаквано”, обясни в предаването “Хоризонт до обед” доц. д-р Лидия Василева.

Част от въпросите, които са поставени на учениците, са свързани със здравословното им състояние, самооценката за тяхното здраве и удовлетвореност от живота. Друга група въпроси са насочени за здравословно хранене, физическа активност, образ за собственото тяло.

“Третият блок – това е училищната среда, която включва теми като отношение към училището, доколко харесва своето училище, взаимоотношения между учениците, отношения между ученици и учители, стрес от уроците и домашните”, допълни доц. Лидия Василева.

На учениците са поставени и въпроси за семейната среда, социално-икономическия статус на семейството, възможностите на децата да разговарят по различни проблеми със своите родители.

Момичетата пушат повече от момчетата, сочи изследването. “Има скок в употребата на цигари между 13 и 15 години”, отбеляза доц. Лидия Василева. Употребата на канабис също е доста висока в сравнение с другите държави.

Categories: Uncategorized

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4