Падналите идоли: Хартийката или Футболния Моцарт

Падналите идоли: Хартийката или Футболния Моцарт

Матиас 1Матиас 5
Футболът не е въпрос на живот и смърт. Той е нещо много по-важно.
Бил Шенкли

Те са сред най-големите в световния футбол. Животът им по-интересен и фантастичен и от най-интересния трилър. Дели се на две противоположни половини, сякаш, за да покаже, че и най-великите са като нас – славните години, последвани от тъжния упадък с личните проблеми, алкохолизма, контузиите и трагичния край. За тях са писани книги, създадени са филми. Най-голямото им признание обаче е неизмеримата любов на хората.

Австриецът Матиас Синделар е роден на 10 февруари 1903 г. в градчето Кослава в Бохемия. Баща му е зидар, има още три дъщери. През 1924 г. младият тухлар привлича вниманието на “Аустрия” (Виена), където бързо си извоюва статут на звезда. Синделар става основна фигура в т.н. австрийски вундертим, който под ръководството на великия треньор Хуго Майсъл се превръща в жестока футболна машина. До началото на 30-те години до 7 декември 1932 г. отборът няма поражение: сред най-големите победи са 5:0 и 6:0 над Германия, 8:1 над Швейцария, 8:2 над Унгария. Единствената загуба е от Англия на “Уембли” с 3:4.

Краят на суперотбора настъпва с окупацията на Австрия от силите на Вермахта. Хитлер нарежда всички футболисти от покорената страна да играят за националния отбор на Германия. Част от футболистите категорично отказват. Сред тях е и капитанът Матиас Синделар, който прекратява кариерата си на 19 септември 1937 г. с победа над Швейцария с 4:3 и след 43 участия и 27 гола. Година по-късно този “Моцарт на футбола”, който възхищава както обикновените работници, така и най-изтънчените интелектуалци, отваря кафене в центъра на Виена. После го натискат проблемите.

Според слуховете изненадващо се отдава на тотален разврат, спи с половината проститутки на австрийската столица.

Две седмици преди да навърши 36 години Синделар е намерен мъртъв в жилището си заедно с еврейското си гадже. Обявява ден преди това публично, че е несъгласен с фашиския режим. Аутопсията показва, че двойката се е отровила с въглероден окис. И до днес не е ясно дали смъртта е причинена насилствено, или австрийският футболен идол се е самоубил.

Снимки: https: kafkadesk.org


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4