Инж. Димитър Димов: Жителите на „Надежда“ са дисциплинирани и спазват мерките за безопасност, благодаря и на доброволците! (СНИМКИ)

Инж. Димитър Димов: Жителите на „Надежда“ са дисциплинирани и спазват мерките за безопасност, благодаря и на доброволците! (СНИМКИ)

Район “Надежда” направи голямо дарение на лични предпазни средства за Втора МБАЛ – София. Става въпрос за пратка от китайския град Лишуй, която беше преди това изпратена за столичния район. Оттам обаче решиха да направят благороден жест и да дарят предпазните средства на софийското общинско здравеопазване. На събитието присъстваха заместник-кметът на столицата Дончо Барбалов, народният представите Анна Александрова, кметът на “Надежда” инж. Димитър Димов, представители на китайското посолство и на Българо-китайската търговска камара.

 – Г – Димов, поздравления за жеста, който направихте към Втора МБАЛ…
– След обявяване на извънредното положение на 13 май ни потърсиха нашите приятели нашите приятели от Лишуй ни потърсиха и попитаха с какво могат да помогнат. Отзоваха се веднага. Дариха ни 10 000 предпазни маски за еднократна употреба, 500 от тип 95, както и 100 защитни облекла за еднократна употреба.  Оставихме 1000 бр. от първия тип служители от районната администрация, тъй като и там има хора, които са на първа линия.

Заедно с г-н Дончо Барбалов и моите колеги от района ще ги предоставим за нуждите на Втора МБАЛ. Тук има covid – отделение,което се справя много добре и заслужава само адмирации и подкрепа.

А защо направихме това дарение…Има една китайска поговорка: „Бедите ни учат на най-скъпоценните уроци на живота“. В тези трудни  времена за целия свят, имаме възможност да покажем сила, солидарност, обединение но и  да научим най-важният урок –    историята за доброто и приятелството. Изказвам благодарност на Министерство на външните работи и Посолство на България в Пекин, коиото съдействаха в осигураване логистиката на пратката.
– От колко години вече датира партньорството ви с община Лишуй?
– С колегите от Китай поддържаме партньорски отношения от 2012 г. Иначе контактите ни зопачнаха от 2008 г., когато бях избран за кмет. После аз отидох на посещение там през 2009 г., но се задълбочиха 3 години по-късно. Партнираме си отлично. Един млад колега архитект спечели стипендия и дори в момента е на специализация в Шанхай по тази линия.

Отличните  партньорски  взаимотношения включват  обмен на добри практики,  подобряване на градската среда с дарение на паркова мебел  „Беседка на приятелството“ в Северен парк, културен и образователен обмен чрез съвместни събития и програми.
– Разкажете нещо повече за този град…
– Град Лишуй се намира в югозападната част на  провинция Zheijiang, а населението е повече от 2.5 млн. души. Името означава “Beautiful waters” (Красиви води), а градът е познат в Китай  като  изключително живописен, зелен и с много езера, реки…

– Как работи районната администрация в „Надежда“ в условията на пандемията от коронавирус?
– Изключително ни е трудно, признавам. Стараем се да спазваме всички хигиенни мерки и предписания. От утре (28 април) ще се включим с наши служители с патрулиране по парковете. Вече се усеща сериозен недостиг на хора, които да следят изпълнението на мерките по извънредното положение, мерките по карантина.
– Спазват ли предписанията жителите на район „Надежда“?
– Да, имам преки наблюдения, и твърдя, че е така. Засега нямаме драматични нарушения на карантината. От понеделник обезопасяваме Северния парк – ленти, посоки на придвижване, информационни табели…Ще се раздават и листовки с информация. Има два кръга по схема на Столична община, които трябва да изпълним. Надявам се утре (вторник, 28 април) да видим какво ще е положението. Нещата си зависят от самите нас. Ако не спазваме, ще имаме след това проблеми. Показателен е случаят с пазарите и пак може да се стигне до затваряне и т.н.
– Значи не е регистрирано нито едно сериозно нарушение през последните два месеца?
– Не, за момента не е. И на мен не ми е приятно, честно да ви кажа, да налагам правата на гражданите. Но считам, че в този момент задълженията ни трябва да са на преден план, дори и за сметка на някои ограничения. Ситуацията ги налага. Намираме се в извънредно положение, борим се с невидим враг. Трябва да се стремим да спазваме всички мерки, които са ни предписани от националния опертативен щаб, от щаба на Столична община. Лично аз не съм информиран за някакви драстични нарушения на територията на района.
– По Великден и Цветница спокойно ли беше около храмовете и градинките?
– Да, нямахме проблеми. Гражданите бяха изпълнителни и си спазваха наредбите. Използвам случая чрез вашата медия ДА БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ДОБРОВОЛЦИ, КОИТО ДОСЕГА СЕ ВКЛЮЧИХА НА ТЕРИТОРИЯТА НА РАЙОНА. Освен с парични средства и дарения, има хора, които ни помагат през Българския Червен кръст. Раздадохме за 130-140 души близо 30 кг продукти. Тази практика ще продължи. Ние сме отворени за предложения. Имаме на склад продукти от наши дарители. Готови сме веднага да реагираме, ако някой има нужда от помощ. Няма какво да се лъжем – има наши съграждани, които са в тежка социална ситуация.


–  Председателят на ОСК „Локомотив“ (София) беше диагностициран преди около месец с коронавирус. Как е той, възстанови ли се?
– Да, чуваме се с него. В добро състояние е вече.
– Има ли и други известни жители на района, които са дали позитивен резултат?
– Нямам право да им назовавам имената, но има – да. Поне седем хора, които познавам, са с covid заболяване. Има такива, които го преживяват изключително тежко. А в същото време някои си мислят, че всичко е измислено…Чудя им се на такива…Аз имам и приятел, който е на 40 години. На него все едно му няма нищо, просто не показва никакви видими симптоми. Само че пробата му е положителна. Вдигнал температура, кашлял, всичко се развива само за един ден. Прави му се Пи си ар – текст. Оказва се положетелен. Карантината му изтече миналата седмица.


– Въпреки извънредната ситуация ремонтните дейности в района продължават ли?
– Да, днес ходих на проверка.  Извършват се ремонти на пътната настилка. Въпросът е след актуализацията на бюджета, да видим какви средства ще останат.Знаете, предполагам сте видяли справката от Столична община…Видяхте с колко са паднали приходите само за март месец. След актуализация ще направим нов план за предстоящите ремонти в „Надежда“. Вижте, аз бях планирал много неща за 2020 г.,  старта на доста обекти, но при така създалата се ситуация няма какво да се направи. Най-важното е да сме здрави.
– Справяте се доста добре и с проекта „Топъл обяд“…
– Да, така е. По системата храним 180 души. Отделно от това през дарението от една от големите хранилтелни вериги – още 20 човека…От 1 май 2020 г. стартира нов проект „Топъл обяд“. Останах лично аз изненадан, че няма кой знае колко желаещи.

А социалното министерство стартира още една акция, в която се пазарува на болни и трудноподвижни хора, които не могат да напускат домовете си. По този проект имаме само двама кандидати! За съжаление не можем да се включим. Ще водя разговори с министерството тези пари да ги има като резерв евентуално ако се наложи, да се използват за подкрепа на социалнослаби хора.
– И накрая – какъв призив бихте отправили към жителите на „Надежда“?
– СПАЗВАЙТЕ МЕРКИТЕ! ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ! Иначе има опасност да заразим хората, около нас. Това е проява на отговорност и към себе си, и към обществото.

Милен ДИМИТРОВ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4