Обсъжда се: Почти без футбол до есента в Четвърта лига! Има и компромисен вариант

Обсъжда се: Почти без футбол до есента в Четвърта лига! Има и компромисен вариант

По всичко изглежда, че стотиците хиляди любители на аматьорския футбол ще останат разочаровани…Май те нямат да могат да наблюдават любимите си отбори поне до есента. Е, с някои изключения – претендентите за първите места в АОГ и съответно – кандидати за влизане в Трета лига.
Това показа проучване на vitoshanews.com.

Каква е ситуацията към момента…
На последната сбирка преди няколко дни между представители на клубовете, участници в първенствата в София – град и София – област с хора от ръководството на АФЛ и Зоналния съвет на БФС в столицата са били разисквани варианти.

Единият от тях е бил за доиграване на сезона по програма след отменянето на извънредното положение в страната. Засега от кризисния щабза борба с коронавируса продължиха ИП до 13 май. Ако всичко е наред, първенствата могат да бъдат подновени в началото на юни. Това обаче почти на 100 процента няма да стане. Състезателният живот в почти всички отбори от столичните групи ще замре чак до есента…

Дошло е и предложение за обявяване на „нулев сезон“. Така няма да има изпадащи и от Югозападната Трета лига.

Направили са го важни фигури (с чиито имена разполагаме), които са изложили съответните аргументи.
В Трета лига обаче също може да възникне хаос. Миньор е водач във временното класиране с 42 точки. Втори е Септември (Симитли) с 41, но пък и с мач по-малко. Така че евентуална „служебна“ промоция на Миньор във Втора лига без игра няма да е справедлива. Тук се обсъжда идеята за директен допълнителен сблъсък между перничани и Септември за определяне на новия член на втория ешелон.

“Мисля, че през есента някои клубове ще се откажат сами от участие в Трета лига. Просто доста от спонсорите, които досега им даваха пари, ще се оттеглят. Финансовата криза ще удари всички. Ще възникне проблем с попълване на състава даже и на Втора лига, ще видите. Ще се наложи даже да се канят отбори за участие“, коментира босът на един от най-популярните клубове в Южна България пред vitoshanews.com.

Според трети вариант за съдбата на АОГ, за който vitoshanews.com съобщи още преди две седмици, все пак ще бъдат изиграни баражи за влизане в Трета лига. Според този вариант  – на въпросните баражи се класират тимовете, победители за Столичен първенец и Областен първенец.

Ще бъдат изиграни директни сблъсъци между тимовете, които до момента на спирането на първенството се намират на първите места в четирите столични АОГ и вторите тимове.

1. А те са съответно: Левски (Чепинци) – първи в АОГ – Север и Мрамор – втори (разлика 2 точки), Гранит (Владая) – първи в АОГ – Юг срещу ЦСКА 1948 – втори (разлика 2 точки), Рилец (Говедарци) – АОГ – Изток, срещу ОФК Елин Пелин (разлика 1 точка), и Петърч – АОГ – Запад, срещу Драгоман (разлика 2 точки).

Тези допълнителни “пресявки” се налагат, тъй като разликата между челниците е твърде малка.

2. Победителите от Левски/Мрамор и Гранит/ЦСКА 1948 ще излъчат столичен първенец в директен мач (по всяка вероятност – в края на юни), а Рилец/ОФК Елин Пелин и Петърч/Драгоман – областен първенец.

3. Победителите ще придобият право на участие (ако отговарят на лицензионните изисквания) на плейофите за влизане в Трета лига.

Ако между лидера и преследвача имаше по-голяма разлика в точките, то първият щеше да се класира директно на „пресявките“ за ЮЗТЛ.

На 17 април предстои да се проведе нова работна среща по темата. На нея се очаква окончателно да стане ясна съдбата на АОГ София – град и АОГ София – област.

Вече има яснота по отношение детско-юношеските първенства.
При по-малките възрасти ще се проведат турнири в столицата,сигурно на базата в „Бояна“. За първенствата в елитните групи до 15, 17 и 19 години все още умуват в БФС.

Тодор МИЛАНОВ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4