Честито! Скоро ще има приложение за пълен контрол на излизанията

Честито! Скоро ще има приложение за пълен контрол на излизанията

“Абе, къде е батко?” Това питаше постоянно един телевизионен образ. Е, сега вече властта ще може да отговори с точност до метри за това къде е и батко, и кака, и стринка… Нашите управляващи не се свенят да взимат модели на пълен контрол от лидера Мао и президента Си, където следенето на хората чрез мобилните им апарати бе въведено първо – разбира се с подобни основания, които ще откриете по-надолу в статията (най-вероятно и със същия категоричен и нетърпящ дискусия тон). След като още преди извънредното положение си отвориха чрез парламента и вратичка в закона за свободно следене на граждани със задължението на мобилните оператори да съдействат (без да е нужно съдебно разрешение), сега вече е готово и техническото средство за това.

Ето какво съобщи по случая вицепремиерът Томислав Дончев

Има и по-тежки ограничителни мерки от тези, които в момента са наложени у нас. Ако ситуацията го предполага, щабът може да препоръча на правителството въвеждане на още по-тежки мерки. Те са тотална карантина за рисковите групи, които са възрастни хора и тези с хронични заболявания или затягане на още повече на режима за излизане от вкъщи – само с декларация. Това обяви в ефира на “Нова ТВ” вицепремиерът Томислав Дончев.

От десетина дни вече разработваме електронна система, която се ползва от полицията и от служителите на РЗИ, която позволява да автоматизира процесите, свързани с търсене на карантинирани. Съвсем скоро в рамките на седмицата ще представим система, която е достъпна за гражданите. С нея, ако те имат симптоми, ще могат да проверяват дали са били контактни с някое заразено лице. Така че има възможности. Може да се направи тази система за контрол като приложение на мобилния телефон, посочи Дончев. Системата е почти готова и вероятно още в четвъртък ще я представим на всички потребители. А мерките са възможни, те са планирани, но не са задействани, обясни той.

Напълно възможно е по опита на други страни хората да могат да излизат в определен периметър само. Основното в тези мерки е да се изясни причината за излизането. Тя трябва да е свързана с посещение на аптека, магазин, работа, обясни Дончев.

Като цяло се налага мнението, че нашите управляващи под “социални мерки и по-социална държава” разбират “социалистически мерки и по-социалистическа държава”, а под “обществен интерес и здраве” разбират само “ограничения, разделение, контрол и глоби”. Дори без да се замислят за реални стимули, поощрения, наличности за всеки, подпомагащи програми и други – както правят Големите братя от САЩ например с “хеликоптерните” и кеш пари, социалните и данъчните облекчения и други насочени към гражданите програми (или пък както правят дори и най-близко западните ни съседи от Сърбия!).
Да, именно към гражданите – защото там поне знаят, че това са единствените двигатели и на икономиката, политиката, културата и на всичко останало в една държава.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4