Спазват ли ограниченията столичани? Ето как е около езерото в Панчарево! (СНИМКИ)

Спазват ли ограниченията столичани? Ето как е около езерото в Панчарево! (СНИМКИ)

През уикенда екип на vitoshanews.com направи проверка как се спазват забраните и ограниченията заради разпространението на COVID-19 по време на извънредната ситуация в района на Панчаревското езеро и Кокаляне . Общата оценка е, че благодарение усилията на полицията, не се стига до рецидиви относно свободното придвижване на хора в района.


Още след караулката и бензиностанцията на OMW на разклона  за Горубляне, посока Самоков,  в неделя имаше двойка патрулиращи полицаи. С вежлив тон се информираха накъде са тръгнали водачите, предупреждаваха, че след Кокаляне ще трябва декларация на МВР. На тръгване от София  към   Панчарево видяхме на едно място четирима рибари, отстоящи на метър-два  един от друг да хвърлят въдици от мост. На връщане рибарят беше само един, защото  полицията си беше свършила работата навреме.

На гребната територия на Националната спортна база в Панчарево  имаше трениращи гребци, но и хора, които небрежно се разхождаха по алеята около мястото за пускането на лодките. В хубавото, слънчево време шестима рискуващи да получат глоба от по 5000 лева нагло се припичаха на кея и се радваха на слънчеви лъчи. Към подстъпите за непосредствено слизане към водите на езерото имаше още два полицейски поста, които съзнателно си вършеха работата.


Лошо впечатление направиха в една от градинките на Кокаляне трима наглеци, които в неделния следобед доволно се бяха излегнали на удобните пейки и събираха слънчев витамин Д. На връщане, отново на кея за пускане на лодките обективът ни улови млади девойки, тип “кифли”, които си правеха необезпокоявани от никой селфита, застанали една до друга.

И рибарка се появи на кея, колкото да си вдигне адреналина  преди полицаите да я санкционират. На нито една от детските площадки в Панчарево нямаше играещи деца, или родители с тях. Единични граждани обаче си позволиха да поседнат на припек, без да ги интересуват забраните. На връщане към редакцията в района на Горубляне обаче се натъкнахме на изключително недисциплиниране мургави съграждани.

Придвижваха са на групи по 4-5 човека, а някои спокойно си пиеха биричка и доволно придърпваха фасове в центъра на квартала. Голяма простотия демонстрират и кучкарите. Уж са извели любимците си на разходка, а пък се събират по3-4 души да си говорят и са пуснали на свобода четириногите си приятели. Опомнете се, хора, защото заради такива като вас ще стане скоро много страшно, а някои спокойно ще стигнат до задължителна карантина, болничното легло, солени глоби, че дори  и затвор.  Необходимо ли е да си играем на стражари и апаши по време на извънредно положение?

Текст и снимки: Станчо ШУКЕРОВ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4