По време на кризата пазарувайте българско

По време на кризата пазарувайте българско

Със сигурност истерията коронавирус скоро няма да отмине, а вече започват да се усещат първите признаци на недоимък у хората. След първоначалния шок, лудо пазаруване като за Коледа и Нова година, вече имаме намалено потребление и трайно безработни съграждани. Левчетата и стотинките за мнозина ще означават, че са ценни само за най-необходимото – хляб, мляко, картофи, боб, ориз. Ако липсата на парични постъпления не ви притеснява, то моят личен съвет да купувате месо от български производители. Така ще им помогнем да оцелеят във времето.

Малко преди Коледа имах възможността, заради професионална журналистическа работа, да посетя производствен цех на костинбродската марка Еленко. Направи ми силно впечатление, че пряко ангажираните с производствения процес и преработката на месото хора, работят с маски на лицата, с ръкавици, гащеризони и престилки, с калцуни и наилонови шапки. Трябваше да направя обща снимки и едва тогава си свалиха маските.

Именно за Еленко зная от телевизионното предаване „Шеф под прикритие”, че компанията има свинекомплекс, сама произвежда и преработва месо. Мисля си, че тази родна, наложена марка заслужава едно рамо и да пазаруваме български меса. Уверих се, че фирменият им магазин в Костинброд е отлично зареден със стока, влизат на пазар по двама.

Кварталният ми столичен магазин за покупки на месо е „Пепи комерс”. От години пазарувам в комплекса в „Дружба” 2 и съм много доволен. Сега по време на карантината в него големите заявки се правят предимно по телефона и доставчиците директно товарят предварително подготвената стока. Гражданите си пазаруват на гише. В малкото затворено помещение не се допуска повече от един човек. Той си дава заявката, плаща на каса и изчаква на рампа да му бъдат дадените в пликове месата и месните продукти.

Отново споделям впечатление за български производител, но този път за мляко и млечни продукти. Правех тестдрайв на Mihindra Pik Up във Врачанския балкан. Имах възможността да видя отдалеч фермите на запазената марка Пършевица в екологично чистия регион. Движение имаше само до пещерата Леденика, а рядко можеше да се видят туристи. Късмет беше да срещнем и самотен конник. Крави, овце, кози и коне спокойно пасяха по тучните ливади. Да, това мляко, убеден съм, е екологично чисто и българско.

Не си ли заслужава да купуваме в кризата предимно българско?

Нещо не ми се иска печалбата на големите хипермаркети да отива в чужбина и да консумирам дълбоко замразените им и пълни с ГМО-та месни и млечни продукти точно в този момент. За последно купих от Кауфланд парче свински бут. Замразих го в камерата и след четири дни го извадих от хладилника, за да стане годно за готвене. В тавата изтече сума ти червена вода, дори ми се струваше, че не е кръв. И грамажът на месото се смали набързо. За безвкусната мръвка не ми се говори. Приключвам с щанда за месо на немската верига, чийто цени у нас са по-високи, отколкото същите на стоки в Германия.

Всъщност какво стана с имената на късметлиите, които трябваше да се радват на три чисто нови BMW серия 1? Нещо се бавят с жребия, или ще чакаме последния срок 6 април. Периодът за жребия беше 15 март – 6 април. А иначе служителите и касиерите на хипермаркетите нарушиха собствените си условия за участие в жребия, като ограничиха даването само на един талон за попълване на клиент на каса. Някъде не функционира ли у нас Закон за защита на потребителите и защо родната Комисия за нашата защита не си върши работата? Подвеждащата реклама също трябва да се санкционира.

Станчо ШУКЕРОВ       


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4