Песимистично за българския футбол

Песимистично за българския футбол

В дните на принудителен домашен арест имам достатъчно време, за да поразмишлявам за бъдещето на родния футбол. Първото нещо, което се сещам е, че въобще не ми липсват мачовете у нас от така наречената Висша лига. Отдавна не ми се е налагало да гледам , и то с години наред, надбягване с един расов кон и десетина кранти след него. Днес, след опитите на БФС да си направи самореклама и да потвърди пред публиката, че все още съществува тази ни централа,  се стигна до смехотворно изявление за евентуално подновяване на първенството след месец, месец и половина.  Все пак някои футболни  хора ходят на работа в тези смутни времена и пак си вземат дебели заплати натрупани от фондове по линия на УЕФА, глоби, лизензи  и т.н.

Силният човек на момента, генерал Венцислав Мутафчийски ,  който ръводи  Кризисния щаб за борба с коронавируса , определи решението на футболните гении в Боянската база, че футболните първенства могат да се подновят на 1 или 15 май като „пълна щуротия”.  По-добре да бяха казали 1 април – Деня на шегата и лъжата.

В световен мащаб отменят олимпиадата през лятото в Токио, нашите  футбол ще играят. На българина в този преломен момент мисълта му е свързана единствено с неговото физическо оцеляване и това на близките му . Моето предположение е, че съвсем скоро всичките ни професионални отбори ще обявят фалити.

Няма кой и откъде да плаща заплати, наеми, ток, вода, да храни  и тренира футболисти и т.н. Всички ще стартират от кота НУЛА. От аматьорския футбол ще тръгват и който отбор започне да се радва след време на народната обич,  той ще оцелее с минимални заплати и премии за играчи, треньори , обслужващи щабове.

Входните билети, клубните фенски атрибути  и оскъдните раклами ще формират бюджетите. Държавата няма да може да извади средства за подновяване на първенствата. Няма да посочва кое предприятие, фирма, или преуспял бизнесмен да си вземат под крилото отбор. Свърши се с безгрижието. Смешните играчи от  чужбина сами ще си тръгнат, трансферите ще са занулени.

Всички ще разчитат на собствените си школи, на рожбите си и така ще градят аматьорски отбири, които след време може пак да станат професионални.

Изпълнителният директор на Левски (Сф) Павел Колев заяви, че „сините” имат около 16 млн. лева дългове и скромната сума от 450 000 лева в касата, постъпилиа от даренията на феновете, от карти и входни билети, от фенски артикули.  Санитарният минимум за издръжката на клуба бил 1 200 000 лева на месец, но … И Астор да дойде на „Герена” за изпълнителен директор,  няма как да направи фокус и всичко да си дойде на мястото. Щом при Левски е така, представете си какво е положението при другите клубове и клубчета.

Ако човек трябва да избира хляб ли да си купи, или да залага на мачове, повече от ясно е, че хазартните компании също си заминават. Години ще трябва да минат, за да се възстанови футболът ни от времето, когато коронавиросът  не обърна с хастара надолуе живота на планетата Земя.

Първо трябва да се осигури прехраната, да започне да се възстановява икономиката,  хората да се почувстват малко, или много финансово стабилни и чак тогава ще ходим по мачове, театри и ще пеем по концерти.  И не мен не ми звучи оптимистично близкото бъдеще, но наистина ни чака подобно чистилище.  Дано да не съм прав.

Станчо ШУКЕРОВ 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4