Официално: Ето кога се подновява футболният живот у нас!

Официално: Ето кога се подновява футболният живот у нас!

Футболът се завръща в България през месец май! Поне такива са оптимистичните прогнози. Това стана ясно днес след среща на шефове в Българския футболен съюз (БФС) и представители на клубовете.

В Националната база „Бояна“ дойдоха още представители на аматьорската футболна лига, представители на фирмите, притежатели на телевизионните права…Някои шефове на клубове от професионалните дивизии се включиха чрез конферентна връзка.

Участниците в срещата се разбраха да работят по варианти за завършване на сезона.

Разработени са няколко варианта, като сред тях са подновяване на срещите още на 1 или 15 май.

Както е известно, първенствата в Първа и Втора лига, Трета лига и аматьорските дивизии бяха спрени заради извънредното положение, въведено в България. То се очаква да продължи до 13 април.

“Всички заинтересовани страни, участвали в дискусията, се обединиха около тезата, че трябва да се работи в посока нормалното завършване на първенствата на всички нива в българския футбол. За тази цел БФС е разработил няколко варианта на календар до края на сезона, които бяха представени пред ПФЛ, а тя от своя страна ще комуникира с професионалните ни клубове своевременно”, съобщиха от футболния съюз.

От БФС са съставили експертна работна група, която е в постоянен контакт с Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. “Всички решения и последващи действия, касаещи професионалния и аматьорския футбол в България, ще бъдат съобразени със срока на обявеното извънредно положение на територията на страната, както и с препоръките на УЕФА”, добавят от организацията.

Срещата беше инициирана от клубовете, след като в петък (20 март) няколко клуба разпространиха декларация, с която призоваха първенството са бъде прекратено и да бъде признато класирането до момента във всичките групи.

Ето какво писмо изпратиха до vitoshanews.com от ПФЛ:
“Представяме за обсъждане на всички клубове от efbet Лига, сезон 2019/2020 г. следните варианти за завършване на първенството:

  • начало 1 май 2020 г. – край 27 юни 2020 г. – изиграване на оставащите 12 кръга, полуфиналите и финала на турнира за Купата на България
  • начало 23/24 май или юни 2020 г. – изиграване на мачовете от 25 и 26 кръг на efbet Лига, което да определи крайно класиране за сезон 2019/2020 г.; изиграване на мачовете от турнира за Купата на България – полуфинали и финал
  • при съкратен вариант на завършване на първенството БФС и БПФЛ ще изработят допълнително регламент за efbet Лига и Втора лига, съобразен с действащата Наредба за първенствата и турнирите в системата на БФС

Представителите на БФС поеха ангажимент да поискат информация от УЕФА по следните възможни казуси:

  • ще предприеме ли УЕФА вариант за нова промяна на своя календар, ката първенствата на Стария континент да бъдат доиграни до 31 юли или 31 август 2020 г.; съществува предварителна информация, че тази тема се коментира от централата в Нион и големите лиги
  • ще запази ли УЕФА датите 1-9 юни за националните отбори и изиграването на баражите за ЕВРО 2021, на този етап мачът България – Унгария е насрочен за 4 юни 2020 г.

БПФЛ пое ангажимент да се допита до всички клубове от Първа лига и да получи тяхното становище. Календарът на първенството във Втора лига ще бъде обвързан с този на efbet Лига, като при нужда ще се изработи съкратен вариант за завършване на първенството през месец юни 2020 г.

Наясно сме, че всеки има интерес час по-скоро да се намери решение, като не трябва да забравяме, че зависим от тежката реалност – разпространението на COVID – 19 вируса и обявената пандемия.

Като разумни хора не изключваме и възможността футболни мачове да не могат да се играят за дълъг период на Стария континент. На този етап обаче, преди да има евентуално промяна, указанието на УЕФА е –  България да представи на 28 юни 2020 г. крайно класиране в първенството за сезон 2019/2020 г. и да определи участниците в турнирите на УЕФА.”

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4