Коронавирусът като шанс за българските производители

Коронавирусът като шанс за българските производители

При извънредно положение, каквото е сега, всяка заповед е предпоследна. В момента единствено хранителните вериги работят под пълна пара и се радват на невиждани обороти заради нарасналото потребление. Едни хора се презапасяват, други смятат, че с повече налична храна у дома ще им се налага по-рядко да ходят да магазин и по-малко ще рискуват да се засекат с вирусоносител. Ето защо прагматичният българин бързо се ориентира в обстановката и започна да си пазарува в малките квартални магазинчета, където няма стълпотворение на клиенти.

Още повече, че съдържателите стоят зад витрини, обикновено са с маски, ръкавици, на час-два предприемат дезинфекции на дръжките на входните врати, притриват с препарати пода и шублера, където подават поръчаната стока в найлонов плик на клиента. Същевременно са наложили ред – не позволяват повече от един-двама човека да влизат в магазинчето им и да се започне ровене и пипане по продуктите.

Проверка на екипа на Vitoshanews.com в няколко столични квартала показа, че в тези дни на стрес и презапасяване с хранителни продукти се е увеличила най-вече употребата на хляб. Когато има наличния, всеки ще се нахрани с малко лютеница, с филия масло и сол, пържени яйца и т.н. Тези, които вече напазаруваха за месец напред единствено хляб си вземат. Бързооборотните стоки сега също много добре се харчат. Най-вече българско сирене, кашкавал, месни продукти на български фирми. Вносът за големите вериги като “Кауфланд”, “Билла”, “Лидъл”, “Фантастико”, “Т маркет” с др. е затруднен поради затварянето на границите на много държави и все по-трудните доставки с ТИР-ове. В момента те разчитат на замразена стока на склад.

Ето тук е шансът на българските производители да са гъвкави, да предлагат на малките квартални продавачници добре пакетирани стоки, включително хляб в найлонов плик, разфасовани предварително на по половинки, или килограм пакети кайма, да намалят цените си, да разчитат на бързи обороти и и т.н. Личната отговорност при пакетирането на стоките от страна на българските производители вече е огромна, защото ние сме свикнали да се съмняваме – как са облечени работниците, изолирани ли са, може ли те да допринесат за допълнително разпространение на вируса, отговорни ли са, ръководителите им дали ги контролират.

Заради опашките пред вратите на големите вериги на хората им се налага да стоят на разстояние един от друг на по 2 метра извън хипермаркетите. Какъв е тогава ефектът от заповедта да не се доближават хората близо един до друг докато са на опашки, при положение, че вътре в огромните магазини има най-малко 50 човека без маски, които свободно си щъкат нагоре-надолу, пипат с голи ръце стоки, препарати, правят избор на плодове и зеленчуци, ровенето е повсеместно.

Станчо ШУКЕРОВ
Снимка: Лили ГЕОРГИЕВА


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4