Гише COVID 19

Гише COVID 19

Правителството и Щабът всеки ден издават логични нови заповеди и това е нормална реакция с оглед динамичната ситуация в страната в режим на извънредно положение с цел овладяване разпространението на коронавируса. Най-обезпокоително е обаче, че няма конкретно разпореждане хората да пазаруват на гише.

Става дума за елементарния пример на денонощно работещите аптеки. Клиентите им отстоят на по 2-3 метра един от друг. На гишето се появява фармацевт, изслушва заявките, прибира се в аптеката, пълни плика с лекарствата, дава касова бележка и прибира парите. Никой безцелно не се мотае из аптеката, не си кашлят хората един друг в гърба, или насреща.   Подобно трябва да е разпореждането и за големите вериги магазини като “Метро”, “Кауфланд”, “Лидъл”, “Билла”, “Фантастико”. Не е необходимо струпване на хора по каси и щандове.

Та малко ли са 50-60 души да пазаруват на куп. И всички са почти без маски, ръкавици, дори шал през устата нямат. Големите западни хипермаркети трябва да си направят гишета, клиентите да поръчват на гише – отвън магазина, да получат стоката, касовия бон, и без съприкосновение, освен с пазарската торбичка, да си тръгнат. Тези мерки са драстични, но правилни и належащи, а хората ще отстоят отвън на по 3 метра от гишетата. Неслучайно ги въвеждат в Италия.

Възрастните хора на Ботуша вече правят поръчки по телефона на даден хранителен магазин и доброволци им доставят храната и напитките до вратата. Но доброволците и платените доставчици (работят на 10% от стойността на покупките) са отлично екипирани – имат ръкавици, маски, специални облекла, наметала и скафандри, а също и шапки, изработени от непромокаеми материи. В нашата страна доставките могат да стават чрез Социалния патронаж, а при недостиг на хора, за тази дейност да се назначат нови хора. И без това безработицата ще става голяма.

Станчо ШУКЕРОВ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4