България получава над милиард евро от ЕС за борба с коронавируса

България получава над милиард евро от ЕС за борба с коронавируса

България ще получи общо 812 милиона евро от обявената от ЕС сума за борба с коронавируса. Това става ясно от разчетите за страните членки. В петък Еврокомисията съобщи, че е готова да увеличи на 37 милиарда общата евро сумата за тази цел.  България ще получи съответно 122 милиона и 690 милиона евро.

Освен това, страната ни все още не е усвоила 546 милиона евро по европейските структурни и инвестиционни  фондове след обявяването на Инвестиционната инициатива за отговор на коронавируса. Страните членки, на които са останали тези пари, ще ги използват срещу заразата, вместо, както досега, да ги връщат в хазната на Съюза. Така България ще разполага със сумата от общо 1,358 милиарда евро по това направление.

Освен за медицински цели, средствата ще бъдат използвани в помощ на най-уязвимите сектори на икономиката като малките и средните предприятия, пазара на труда и други.

Categories: България

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4