Официално: В София няма регистрирани случаи на заразяване с COVID-19

Официално: В София няма регистрирани случаи на заразяване с COVID-19

Във връзка с положителните резултати за корона вирус на четирима български граждани кметът на София Йорданка Фандъкова свика заседание на софийския оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на COVID-19.

До момента ситуацията в София е следната:
На този етап на територията на София няма регистрирани случаи на заразяване с COVID-19.
Столичните болници разполагат със свободни легла за лечение и карантина на хора с вирусни симптоми, както и с достатъчно висококвалифициран медицински персонал и защитни средства.
Създаваме организация Втора градска многопрофилна болница да поема случаите на заразени с корона вирус, в случай, че такива бъдат регистрирани. За това осигуряваме нужната апаратура и медицински персонал със съдействието на всички големи софийски болници и Столичната регионална здравна инспекция.
Създадени са планове за действие в „Пирогов“, Александровска болница, Военномедицинска академия, Белодробна и Инфекциозна болници, както и общинските лечебни заведения.

Съветите ни към софиянци:
Ако имате вирусни симптоми, обадете се на своя личен лекар по телефона, изпълнявайте стриктно неговите указания, като не предприемате посещение в медицински център.
Ако нямате личен лекар, моля, да се свържете по телефона със Столичната регионална здравна инспекция.
При предписана домашна карантина, задължително спазвайте указанията, които сте получили.
Важно е да запазим спокойствие, да се информираме от официални източници и бъдем дисциплинирани, като спазваме добра лична хигиена и ограничим социалните си контакти.

Действията, които предприемаме допълнително:
Допълнителна дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите. С дезинфектанти се обработват и парапети, седалки и места, които пътниците докосват с ръцете си.
Всички училища на територията на София продължават да са в грипна ваканция.
Детските градини работят със засилен филтър на входа за проверка на здравословното състояние на децата и персонала. Въвеждаме и допълнителна дезинфекция на детски градини и общински социални центрове.
Всички помещения на институции, които работят с граждани, ще се дезинфекцират по 4 пъти на ден.
 Препоръчваме всички обществени сгради, в това число търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти и др., също да предприемат допълнителни мерки за почистване с дезинфектанти 4 пъти дневно.
Столична община отменя всички общински масови мероприятия и се изпълняват стриктно указанията на министъра на здравеопазването за преустановяване на посещенията на културни мероприятия (кина, театри и др.) и провеждане на спортни състезания без публика.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4