Volkswagen Touareg R е за пресметливи тарикати

Volkswagen Touareg R е за пресметливи тарикати

Volkswagen допълни  гамата си със своя флагман Touareg  и  новата престижна версия Touareg R  Универсалният SUV с plug-in хибридна система за задвижване с максимална мощност от 462 к.с. предлага иновативна комбинация от превъзходна динамика и електрическа ефективност. При наличие на достатъчен заряд в акумулаторната батерия, новият SUV модел винаги стартира в изцяло електрическия режим E-MODE за движение с нулево ниво на емисиите. Акумулаторната батерия е проектирана с такъв капацитет, който да позволи на Touareg R да покрие типичния средностатистически ежедневен пробег на пътуващите до работното място и обратно на изцяло електрическа тяга. Новата версия R също се предлага със система за постоянно двойно предаване (4MOTION).

Благодарение на системата 4MOTION и мощната plug-in хибридна система за задвижване на новия модел със 700 Нм максимален въртящ момент, Touareg R може да тегли прикачен товар с максимално тегло от 3,5 тона. В режим E-MODE първият plug-in хибриден SUV в света, може да бъде оборудван и с асистираща система Trailer Assist за улеснение на водача при маневриране с прикачен товар.  За първи път моделът се предлага с асистираща система Travel Assist и ще бъде първият модел на марката Volkswagen, който предлага възможност за асистирано шофиране (автоматичен контрол на скоростта и дистанцията с ускорение и спиране, както и поддържане на лентата за движение) със скорост до 250 км / ч.

Новият модел от гамата на флагмана е проектиран от специалистите на спортното поделение Volkswagen R. Първият модел с емблемата на Volkswagen R, който използва plug-in хибридна система на задвижване едновременно с това е първият случай в историята на марката,  в който хибриден модел заема позицията на най-мощния автомобил в цялата продуктова гама на Volkswagen. Touareg R впечатлява с външен дизайнерски пакет Black Style и 20-цолови алуминиеви джанти (Braga), както и с R-Line интериор с кожени тапицерии Vienna с шевове в Сrystal grey. Пазарната премиера на новия модел се очаква през втората половина на 2020 година.

Touareg R е третият plug-in хибриден модел в европейската продуктова гама на Volkswagen след Golf и Passat, но е първият модел с двойно предаване в PHEV гамата.

 

Цялостната концепция на модела също е създадена с мисъл за гарантиране на изключителна практичност при ежедневна употреба. Около 60% от собствениците на Touareg в Германия и 40% от тези в Европа използват своите SUV модели за теглене на различни по характер прикани товари. Touareg често се използва от спортни натури и хора с активен начин на живот, които товарят в колата си спортни принадлежности. Новият Touareg R е създаден за  заинтересованите от новите технологии  клиенти, отговаря на нормата за емисии Euro 6d-TEMP-EVAP-ISC.

В качеството си на типичен представител на Volkswagen R, Touareg R се отличава с динамични характеристики. Водачът просто натиска газта, за да получи пълната мощ на електродвигателя (100 кВт / 136 к.с.) и бензиновия V6 двигател със система за принудително пълнене с турбокомпресор (250 кВт / 340 к.с.) когато пожелае. След това действията на двете задвижващи системи могат да бъдат комбинирани с функцията boost за пълно оползотворяване на динамичните резерви на автомобила – например за бързо и безопасно изпреварване , както и за разгръщане на пълната системна мощност в размер на 340 кВт (462 к.с.). Максималният системен въртящ момент възлиза на 700 Нм.

Хибридната система за задвижване на Touareg R се състои от бензинов V6 турбодвигател с работен обем 2 995 см3, електродвигател и вградена в пода на багажното отделение литиево-йонна акумулаторна батерия с капацитет 14,1 кВтч. Силовата електроника на борда се грижи за преобразуването на постоянния ток от акумулаторната батерия в необходимия за захранването на електродвигателя променлив ток. Предаването на въртящия момент към колелата на предния и задния мост (система за постоянно двойно предаване 4MOTION) се осъществява посредством осемстепенна автоматична предавателна кутия (с Tiptronic) и разпределителен механизъм, чиято роля се изпълнява от централния самоблокиращ диференциал с асиметрично разпределение на въртящия момент (Torsen принцип), който балансира тягата между предния и задния мост. Системата позволява до 70% от въртящият момент на хибридното задвижване да бъде насочен към колелата на предния мост и до 80% към тези на задния.

При първоначално стартиране Touareg R използва само тягата на електродвигателя. Може да се движи в изцяло електрически режим със скорост до 140 км/ч – над тази граница агрегатът V6 TSI се включва автоматично, а водачът може да го активира във всеки момент с пълно натискане на педала на газта („kickdown”). Максималната скорост на новия спортен SUV модел е електронно ограничена до 250 км/ч.

На екранните менюта на режимите E-MODE и Hybrid има графичен символ на батерия, разграфена на десет сегмента. Водачът може да използва тази нагледна информация напълно интуитивно, за да отчита нивото на заряд в акумулаторната батерия, логично обозначено със съответния брой светлосини сегменти на графиката (от 0 до 100%) – четири светлосини сегмента например означават ниво на заряд от 40%. При движение в хибриден режим водачът може да използва трите символа до графиката на батерията, за да поддържа постоянно нивото на заряда (чрез знак за равенство “=”),  да го увеличава на стъпки от по 20% (със стрелката нагоре “Ù”) или съответно да го намалява до определено ниво (със стрелка надолу “Ú”). Така например, ако водачът избере „Ù“ и увеличи показанието до 80% (осем сегмента), двигателят V6 TSI и системата за рекуперация на излишната енергия при спиране и намаляване на скоростта ще започнат да зареждат батерията до нивото, зададено на скалата.

И съответно ако водачът предпочете да избере „Ú“ и да маркира само два сегмента на графиката, съхранената в акумулаторната акумулаторната батерия енергия може да се използва за задвижване до изчерпването й до зададеното минимално ниво от 20%. Ако навигационната система е в активен режим на водене по зададен маршрут, системата за управление на заряда в акумулаторната батерия отчита превантивно профила на пътя и топографските данни, за да гарантира, че зададеното от водача ниво на заряд ще бъде налице при достигане на крайната цел на пътуването. В рамките на този процес използването на съхранената в акумулаторната батерия енергия се адаптира въз основа на данните за маршрута, за да се постигне оптимален автономен пробег за движение на изцяло електрическа тяга.

. Системата 4MOTION Active Control осигурява на водача на Touareg R бърз и удобен достъп до различните  възможности за избор на профил на движение с просто натискане на бутона Menu на инфотейнмънт системата. Стандартно се предлагат профилите Eco, Comfort, Normal, Sport и Individual за шофиране по пътища с твърда настилка, както и профили Offroad и Snow за движение извън тях. Оборудван е с опционалния offroad пакет – защитен панел за движение по пясък и чакъл.

 

Новият Touareg R е единственият в света plug-in хибриден SUV модел с опционална асистираща система за маневриране с прикачен товар Trailer Assist. Всъдеходът използва Trailer Assist, за да улесни водача с почти напълно автоматично насочване и паркиране на ремаркето на заден ход. Шофьорът  трябва да спре след свободното място за паркиране и да включи задна предавка. Асистиращата система се активира с натискане на бутона “Park Assist” и на екрана се появява регулаторът на позицията на външните огледала. Водачът получава инструкции как да настрои желания ъгъл на завиване  с помощта на регулатора на огледалата, който в случая изпълнява ролята на джойстик.  Така посредством регулатора на позицията на външните огледала водачът задава желаната траектория за маневриране на автомобила и прикачения към него товар, а асистиращата система „Trailer Assist“ поема изпълнението на зададените команди.

Асистираща система Travel Assist досега даваше възможност за  шофиране със скорост до 210 км/ч, но за първи път на определени магистрални отсечки в Германия тази асистенция на водача се предлага вече и до скорост от 250 км/ч.

Наличните двигатели са: Touareg V6 TSI 4MOTION, 340 к.с. със среден разход 9 л/100 км; Touareg V6 TDI 4MOTION, 231 к.с. среден разход 6,6 л/100 км;  Touareg V6 TDI 4MOTION, 286 к.с среден разход също 6,6 /100 км и Touareg V8 TDI 4MOTION, 421 PS Fuel consumption и среден разход 7,4 л/100 км.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4