С уран от Бухово е направена съветската атомна бомба

С уран от Бухово е направена съветската атомна бомба

Публикуваме втората част от интервюто с кмета на гр. Бухово Тодор ДИМИТРОВ. В първата той направи отчет пред своите съграждани за свършеното през първите 100 дни от неговия мандат. Тук той споделя още много, много интересни обстоятелства и факти от историята на града, говори и за проблемите.

Емблематична за района Бухово е урановата мина. Питам кмета дали е вярно, че преди Десети ноември 1989 г. са вкарвани затворници да работят в мината. Той категорично отрича това да се е случвало.
„Не, не, това са легенди, митове…Аз съм геофизик и животът ми и преминал в тази система – минното дело. И ви казвам: за да отидеш да работиш в „Редки метали“ ти трябва да бъдеш проверен, проучван между 6 месеца и една година. Трябва да имаш допуск. Добре, представете си следната ситуация: пускаме един рецидивист долу, в мината. Кой ще го наблюдава какво прави? Кой ще го контролира? Ами той половината си колеги долу ще ги ликвидира, ще създава аварийни ситуации,ще пусне електричеството, ще откачи вагонетката и ще направи сумати бели. Вижте, аз съм работил със затворници в „Кремиковци“. Там има надзирател, затворниците са на открито, може да бъдат наблюдавани. Под земята това е невъзможно! Никой нормален човек не би позволил под земята да влезе затворник, човек с присъда. Легендата е в друго обстоятелство. Може би, когато откриват урана, стават някои гафове.

Най-интересното е, че уранът тук, над Бухово, го открива през 1934 или 1935 г. наш съгражданин. Той е бил търговец, прави багрила. Разпознава човекът някакви жълти люспички, това се оказва уранова руда. Купува това находище на концесия. Светът по това време все още не е знаел какво чудо представлява уранът.

Привлича нашият човек вниманието на специалистите. Германците добиват близо 600 тона високосортна руда от Бухово! След 1944 г. идват руснаците. Целият свят влиза в невероятна надпревара – кой първи ще направи атомната бомба. И става ясно – който владее урана, той ще направи бомбата на всички бомби и той ще владее света. Надпреварата е страшна. Не са се ограничавали откъм бюджет и хвърлени средства в тази „война“. Давали са кой колкото поиска. И лично Сталин се е поинтересувал и е получавал ежедневни сводки от тук, печално известният Лаврентий Берия директно е отговарял за уранодобива. И даже, така да се каже, първите уранови суровини, които са правили после неприятните неща, са дошли от България. Това трябва да го признаем.

 


Питам Димитров дали може да се твърди тогава, че съветската атомна бомба е направена с уран от Бухово.

Ами, да, нямаме доказателства, но абсолютно логично е да предположим точно това! Бомбата си е бомба, но важна е суровината.

Темата е изключително интересна. Аз съм работил в продължение на 10 г. в търсене на уран в Родопите. Намирал съм го, пипал съм го, миришел съм го…Чувството не може да се опише. Уранът не е страшен, това искам да го подчертая. Винаги съм си мислел, че има „добър“ и „лош“ уран. По принцип той е добър. Лошият е този, на който човекът се намесва и самият човек го прави лош. Уранът е естествен химичен елемент от природата. Той си стои там, в земята, тихо, кротко. Разумните хора го използват за мирни цели – технически, медицински, в селското стопанство, строителни техники. Лудите – за да правят зло. Когато попадне в неподходящи ръце, той става страшен и много опасен. Щом го вадим от дълбините на земята и го пилеем по пътищата, по табаните, ставаме убийци. Уранът става опасен. Това е „лошият уран“. Като метафора го използвам, така да се каже.

Коментираните по-горе опасности засягат планинските райони, в които се е извършвал уранодобив, и в никакъв случай хората в град Бухово, а иначе уранодобив се е извършвал в много райони на България (Рила, Пирин, Родопи, Стара Планина и др.) в това число в горските масиви на район Кремиковци.

 

След прекратяване на промишлените дейности на ДСО “Редки метали” и “Кремиковци” АД екологичната обстановка постепенно се нормализира и сега се радваме на зони с благоприятни за здравето параметри.”

Балканът над Бухово е предпочитано място за рокерски сборове.

Големи проблеми имаме в това отношение, признава Димитров. – Мотористите се събират на площада, пред един голям магазин. Липсва ефективен диалог с тях, тъй като те не са организирани. Нямат общ представител, с когото да разговаряме. А не искам да прибягвам до драстични мерки. Имаме фантазия и можем да си направим доста бели. Можем да си спретнем „война“, обаче кой ще спечели от нея? Не ми се иска. И държавата трябва да регламентира местата, където те могат да карат. Доста ливади и пасбища, които са частни, общински и т.н. вече са на практика неизползваеми заради мотористите – утъпкани са, цели коловози са направени и там вече не расте нищо. Това е проблем.

Поддържам добри отношения с доста организации по темата „Екология“. Със сдружение „За земята“ направихме няколко инициативи. Поставяхме сума ти табелки (заради мотористите) във всички табани, извършвали сме замервания в целия район. Не сме целели да плашим хората. Писали сме „Престоят ви тук е нежелателен“. Не сме слагали табели с череп и кръстосани кости. За мен това и пълна идиотия. Просто сме се опитвали да предпазим рокерите. Предупреждавали сме ги да не преминават през опасните места, да не престояват дълго време…Такива работи…А рискът от рак е налице. Още щом се приближат до табаните на някои хора им прилошава. Радиацията е факт, тя съществува около тези табани. Защо тези млади хора си рискуват живота?“

Димитров е геофизик и може да изнесе цяла лекция по въпроса. Слушаме го с интерес…
„Съществуват „Алфа”, “Бета” и “Гама” – частици. Те влияят отрицателно на човешкия организъм. Гама-частиците са страшни. Тях ги сравнявам със слънчевите лъчи. “Алфа”-частиците са хелиеви ядра, които един обикновен лист хартия може да спре. Те не могат да преминат. “Алфа” – частиците са страшни тогава, когато попаднат в човешкия организъм. Когато миньорът стои в мината, излиза отвън, вади цигарата и почва да пуши. Абсолютно е забранено. Обаче той го прави. И кой ги следи и санкционира тези хора? Никой. Катранът от цигарата пада като теракол, като шпакла върху белия дроб. “Алфа” – частиците, които летят във въздуха във формата на прах,влизат в белия дроб. Катранът – хоп, ги замазва и те си остават там. Алфа-частицата, попадайки в лигавицата, в кръвните тела и червата…пред нея вече няма преграда. Веднага почва да дълбае и тя. Получават се раковите образувания. Но когато ти имаш определени хигиенни норми, когота спазваш правилата за безопасност, знаеш как да се държиш в тази среда, когато си ограмотен и имаш информация – няма да имаш проблеми.

Аз съм пипал много високи рудни съединения. Това, че имаш краткотраен допир до тези опасни елементи, не прави никакво поражение.

“Гама” – частиците, които са с най-голям интензитет, са енергийни частици, те нямат маса. Със същата природа са като слънчевите лъчи. “Бета” – частиците са неутрални. Бих сравнил излагането на радиация със слънчевите бани. Аз например мога да седя и 8 часа на плажа под слънчевите лъчи. Но има мои приятели, които и за 30 минути изгарят. Т.е. има хора, на които облъчването им влияе доста бързо и негативно, докато други пък имат поносимост. В никакъв случай това не е имунитет. Към това нещо няма имунитет. Задължително трябва да се внимава и да се спазват определени правила“, предупреждава кметът на Бухово.

ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ РЕПОРТАЖ ЗА НЕЗАВИДНОТО СЪСТОЯНИЕ НА СПОРТНАТА БАЗА В БУХОВО!

Бухово – София,
Милен ДИМИТРОВ

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4