Renault ZOE срещу Зоя и Молотовката

Renault ZOE срещу Зоя и Молотовката

Третото поколение на 100% електрическия модел  Renault ZOE  дойде на пазара ни през 2020 година по-мощно, дизайнерски променено, кокпитът е драстично разчупен и таблото дава усещане за модернизъм. Времена. Когато бяхме малки израснахме с примера на съветската партизанка Зоя Космодемянская, която загива само на 18 години по време на Втората световна война и ни говореха за камиони Молотовка -ГАЗ 51.

Днес  младежите израстват не със Зоя, а с електрическото ZOE и това е показателно накъде върви светът. За наша радост и гордост, че революцията я свързваме единствено с новите технологии.

Новата версия се отличава с по-динамична стилистика и по-добър, висококачествен и ергономичен интериор. В Renault ZOE наличният 10-инчов информационен дисплей, който е в купето и при базовата версия на електрическия модел е, създава усещане за клик на една ръка разстояние. Всеки представител на модела е оборудван също така и с изцяло диодна осветителна система.

Френските производители правят скок с модела, защото след 2020 глобите след влизането в сила на новите норми за вредните емисии гласувани от ЕС ще донесат на непокорните марки милиони евро глоби. Преобразеното ZOE  предлага автономен пробег от 390 км по цикъла WLTP. Наличието на възможност за бързо зареждане е предимство, което сравнено с първото поколение на модела си е направо революция.

Renault Zoe за близо 7 години в продажба удвои пробега, а това стана без помощта на батерии с твърд електролит на литиево-йонна основа или графенова разработка на водна основа. Въпреки значителните подобрения „електричката” си остава сред най-евтините предложения на европейския пазар. Най-продаваният електромобил в Европа има над 155 000 реализации.

Преработен преден капак в съчетание с фул LED фаровете в цялата гама и хромираните елементи по фаровете създават впечатление за много лъскав автомобил. Отпред фирмената емблема е потопена в синя линия, като логото-диамант на Renault отдалеч се набива на очи. Именно под емблемата е монтирано зарядното устройство, което създава контакт с поставения в багажника кабел и голямата зарядна станция. И задните светлини  имат нов светлинен ефект заради изцяло новите LED решения.

В кокпита изцяло преработеното арматурно табло е съвременно, а меката материя по него, говори за лукс. Няма ги вече твърдите рециклирани и миришещи пластмаси.Тапицерията по креслата също е на ниво. Отлично визуално е решенох 10-инчовото приборно табло, както и 9,3-инчовия вертикален дисплей на мултимедията. Нов с визията си  е електронният скоростен лост “e-shifter”. Интересното, че при този автоматик  липсва режима за паркиране  „Р”. При изключване на тихо и изкуствено ръмжащия  мотор  автоматично се активира спирачката за паркинг. Новото Renault ZOE идва със системата Renault EASY CONNECT, която комбинира новата мултимедийна система Renault EASY LINK и приложението за мобилни телефони MY Renault, което дава възможност на потребителите да се възползват от допълнителни функционалности и услуги, както и на актуална информация за състоянието на автомобила в реално време.

Освен с доскорошния мотор и батерия , Zoe има ново предизвикателство – нова батерия и по-силния електромотор R135, който е  с мощност 135 к.с. и 245 Нм въртящ момент. На клиентите са предлага и батерия с капацитет 52 кВтч. Именно тя увеличава пробега спрямо предходното приложение с 20%. При умерено шофиране, дори и в зимно време, спокойно изминавате 370 км. Важно е да използвате стръмнините при спускане за рекуперация на батерията. Самозареждането е наложително при такива ситуации. В градска среда с 50 км/ч нямате никакви грижи с придвижването, ще отложите момента за зареждане по нататък. Колкото километра пише на таблото, че ви остават до електростанцията, толкова са и в действителност.

Наложи ми се да заредя веднъж малко на пожар. За 40 минути качих на бързото ниво 8%, което си беше успокоение за мен. Zoe продължава да предлага Type 2 куплунг (променлив ток), но вече има подобрение с конектор за бързо зареждане до 50 kW на зарядна станция с прав ток (DC).

При оставащи 160 км до зареждане минах маршрута в София от Дружба 1 до Люлин 2, после през Войнeговци и отново към Люлин и Дружба по тъмно. Останаха ми дори  70 км до зареждане.  Колата трябва да се кара без излишно натискане на педала на газта, освен при изпреварване.  При хладно време и минусови температури трябва да се потегля на режим В, който е предназначен за старт със студена батерия. При отнемане на газта, автомобилът сам спира и не е необходимо да карате със спирачки, освен ако не ви се налага от ситуацията. Средната консумация на електричество, с умело бавно придвижване, при мен беше 11,93 кВтч.

При подобно шофиране на 100 км пробег в града ще изхарчите за ток около 2,40 лв. Автомобилът може да се зарежда и в домашни условия за около 10 часа.Все още цената на Zoe е висока. С новата батерия с капацитет 52 кВтч и новия мотор R136 ще се бръкнете в сметката със 70 000 лв. Но пък за обслужване в сервиз в сравнение с нормалните коли с ДВГ ще спестите малко повече от 50%. Както каза по време на теста един приятел: „ Това е идеалната семейна кола за придвижване в града, но все още ни е скъпа. За дълъг път и екскурзии пак ще си разчитаме на лимузини, но по-скоро хибриди в близкото бъдеще”. И аз се съгласих с мнението му.

Станчо ШУКЕРОВ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4