До 31 март продължава кандидатстването за подмяна на отоплителните уреди

До 31 март продължава кандидатстването за подмяна на отоплителните уреди

До 31 март жителите на кварталите „Абдовица“, „Димитър Миленков“, „Филиповци“, „Требич“ и селата Волуяк, Мрамор, Чепинци, Негован, Световрачене, Кубратово, Бусманци, Казичене и Кривина могат да подават заявления за подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди.
Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Документи се приемат в районните кметства, където има служители, помагащи на желаещите при попълване и подаване на заявленията. Това е първи етап от изпълнението на проект по програма “LIFE”. По него ще бъдат подменени старите печки на дърва и въглища на 4 925 домакинства, като за 2020 г. се очаква 140 домакинства да имат нови екологични уреди на газ и пелети.

От средата на април ще стартира и кампанията за подаване на заявления от всички други квартали на територията на Столична община по големия проект, финансиран от Оперативна програма “Околна среда”, който ще обхване още 15 000 домакинства . Ще бъдат проведени и разяснителни кампании във всички 24 столични района, за да се обясни при какви условия гражданите могат да заменят отоплителните си уреди и каква алтернативна форма на отопление могат да получат.

Всички домакинства подали през 2019 г. предварителни заявления, че искат да се включат в безплатната подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди ще са първите, потърсени и посетени от експерти, за да попълнят нужните документи за кандидатстването. За да се включат в кампанията за подмяна на старите отоплителни уреди, собствениците трябва да подадат формуляр за кандидатстване в района, в който живеят. Подмяната на уредите ще се извършва поетапно и ще приключи до три години .

Подменените старите печки безвъзмездно ще се предават на общината за рециклиране, а средствата ще се използват за реализацията на екологични проекти свързани с чистотата на въздуха.
За замяната на старите печки на 20000 домакинства на територията на Столична община с уреди на пелети, газ или на ТЕЦ Столичната община защити 57 млн. лв. по два европейски проекта – по програма „LIFE” и по Оперативна програма „Околна среда“, с които в следващите 3 г. безплатно ще се подменят старите отоплителни уреди.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4