Зимните гуми носят спокойствие на шофьорите

Зимните гуми носят спокойствие на шофьорите

Нарочно проучване беше проведено наскоро в петте европейски държави Германия, Франция, Италия, Полша и Чехия с въпрос кой е основният риск през зимата за катастрофи. Близо половината от анкетираните европейски шофьори смятат, че голямото главоболие е превишената скорост. Втората причина е изненадите на заснежените, заледени и хлъзгави пътища.На последващия въпрос как биха се подобрили условията на сигурност при зимни условия , най-честият отговор е употреба на качествени зимни гуми с изразен грайфер и влагоустойчивост.

Като доказан капацитет в производството на гуми за сурово зимна експлоатация в проучването се включва и Nokian Tyres. Кой друг, ако не финландците разбират най-много от придвижване по снежни и заледени коловози. Техните пилоти в Световния рали шампионат нямат конкуренция на подобни настилки.  При зимни условия освен  риска на високата скорост водачите изтъкват и другите фактори като пътната настилка, предизвикателното време, ниската видимост поради лошите атмосферни условия, а също и фактът, че през зимата се стъмва много по-рано отколкото през другите сезони на годината.

Опасността свързана с прекалено високата и несъобразена скорост е била особено ясно подчертана от поляци и германци (съответно 57% и 56% от анкетираните). Това също е основен рисков фактор през зимния период и според чехите (52%) и италианците (43%). Единствено френските шофьори отчитат заснежените и хлъзгави пътища като основен рисков фактор (45%), а 32% от анкетираните французи смятат, че шофирането с несъобразена скорост е възможно най-опасното поведение на пътя. В другите държави, участвали в проучването заледеният път е втората най-голяма опасност (с изключение на Германия). Третият най-голям рисков фактор за европейските шофьори е липсата на достатъчна дистанция от автомобила отпред. Струва си да отбележим, че този проблем е посочен предимно от германци (до 50%, в сравнение с 25% до 33% в други държави). Не на последно място е посочен и факторът недостатъчен спирачен път в зимни удловия.

 Средно само 29% от анкетираните посочват износването на гумите като сериозна опасност на пътя, което отвежда този фактор на ниската осма позиция сред рисковите предпоставки за ПТП. Същевременно когато са запитани за възможностите за подобрение на безопасността през зимата, шофьорите най-често посочват употребата на специални зимни гуми от проверен и доказан производител – близо 2/3 от запитаните, с почти 80% в Италия). Вторият най-добър начин да се подобри сигурността е да се проверява дълбочината на протектора, а на трето място е поддръжката на спирачната система.

Проучването имаме леко противоречив резултат. От една страна анкетираните не считат употребата на износени гуми за висок рисков фактор през зимата. От друга страна те считат, че значително може да се повиши сигурността на пътя като използват специални зимни гуми и поддържането на достатъчна дълбочина на протектора.

 „Гумите са единствената зона на контакт на колата с пътя, и поради това тяхното състояние е критичен фактор по отношение на пътната безопасност и фактори като спиране на заснежени пътища или извършване на резки смени на платното на кишав асфалт. Употребата на износени гуми удължава спирачния път на автомобила и затруднява работата с него, особено когато настилката е хлъзгава. Освен това гумите не успяват да отстранят снега и кишата под тях, и това причинява неприятно усещане у водача сякаш пътят е изчезнал.“, казва Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tyres за Европа.

Струва си да се отбележи, че малко шофьори смятат за нужна употребата на вериги върху зимните пътища. Само 14% от европейските шофьори посочват, че веригите за сняг са фактор за подобрение на безопасността. Този резултат вероятно се дължи на факта, че те са необходими само при наистина стръмни участъци, като например в планините. Това до голяма степен обяснява защо веригите за сняг са важни за почти една четвърт от французите и малко по-нисък процент от италианците.

Nokian Tyres е световен производител на първокласни зимни гуми. Те са изобретили първата зимна гума в света преди повече от 80 години. Има голяма доза объркване по отношение на това кога е нужно да се закупят нови зимни гуми. Законовият минимум за дълбочина на протектора на зимни гуми в повечето европейски държави е 3 мм.

Всички зимни гуми на Nokian Tyres разполагат с патентования индикатор за безопасно шофиране Driving Safety indicator,DSI и символът за снежинка, който е задължителен  за зимна безопасност, и който по бърз и лесен начин показва до колко са износени гумите. Цифрите върху протектора показват оставащата му дълбочина. Символът със снежинка остава видим докато дълбочината на протектора е поне 4 мм, което е дълбочината необходима за безопасно шофиране през зимата. След като символът на снежинката изчезне, шофьорът е нужно да смени гумите, за да осигури необходимото ниво на сигурност, севетват специалистите на Nokian Tyres.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4