VW Golf 8 – глътка радост за перничани

VW Golf 8 – глътка радост за перничани

За световната автомобилна индустрия VW Golf е институция. След 45 години усилено производство продажбите са над 35 млн. Както се казва 45 години не стигат. В края на миналата година се появи Golf VIII. „Цялата автомобилна индустрия очаква всеки нов Golf да определи стандарта.“, каза д-р Херберт Дайс, председател на борда на директорите на Volkswagen AG.

В технологично отношение най-новият Golf, който в Европа ще дебютира официално по време на автомобилното изложение в Женева 2020 в началото на март, прави огромен скок, защото определя лицета на марката.

Golf VIII прави устойчивата мобилност достъпна за много хора. Нещо повече – с това поколение на Golf, марката Volkswagen преминава към напълно цифровизирани контролни прибори и уреди за управление, чиито функции са напълно разбираеми за всеки.Практически всички екрани и уреди за управление в новия модел са цифрови – контролните прибори и инфотейнмънт системите с онлайн свързаност се сливат в един общ, хомогенен панел с показания, сензорни бутони и плъзгачи, реагиращи на докосване. Предлага се и опционален head-up дисплей на челното стъкло, който ще разшири и обогати информацията за водача и пътниците.

Имаме налична мощна офанзива в хибридната област. Осмото издание на Golf ще бъде първият модел в историята на германския производител, който  ще се предлага в не по-малко от пет версии с хибридно задвижване. Своят дебют в новия модел отбелязва и технологията с напрежение 48V -ремъчният стартер-генератор, литиево-йонната акумулторна батерия с 48V и последното поколение ефективни TSI двигатели са обединени в новото mild хибридно задвижване на варианта eTSI.

Сред безспорните предимства на новата система е намаляването на разхода на гориво с до 10% (измерен на основата на процедурата WLTP) и осезаемо подобрените динамични характеристики, които правят автомобила изключително пъргав и комфортен при потегляне и шофиране. Volkswagen ще предлага новия Golf eTSI в три варианта по отношение на мощността – със 110 к.с., със 130 к.с. и със 150 к.с..

Бестселърът ще има и два варианта с plug-in хибридно задвижване. Новата икономична версия е с максимална мощност 204 к.с., докато изключително динамичният GTE развива 245 к.с. И двете модификации на новия Golf с plug-in хибридни системи на задвижване ще използват изцяло нова литиево-йонна акумулаторна батерия с капацитет 13 кВтч, която дава възможност за изминаване на значително по-голям атономен пробег с изцяло електрическо задвижване в размер на приблизително 60 км. Сред възможностите за избор на задвижване на новото поколение на Golf са също бензиновите (TSI) и дизеловите (TDI) варианти, както и задвижването с природен газ/метан (TGI), а гамата от двигатели включва два 4-цилиндрови бензинови агрегата с мощност с 90 к.с. и 110 к.с., два 4-рицилиндрови дизелови мотора със 115 к.с. и 150 к.с. и двигателя на версията TGI с максимална мощност 130 к.с.

Новите TSI варианти се отличават с особено ниски стойности на разхода на гориво и емисиите благодарение на редица технологични нововъведения, сред които и използването на иновативния цикъл TSI Miller в горивния процес. Сред иновациите в гамата от TDI агрегатите на новия модел на Volkswagen са технологията за третиране на отработените газове с двойно дозиране (система с два SCR катализатора), която спомага за значително намаляване с до 80% на емисиите на азотни окиси (NOx). Наред с това, средният разход на гориво на TDI агрегата е намален с до 17% в сравнение с този на неговия предшественик.

Отделните системи в новия модел са не само свързани помежду си, а благодарение на модула за онлайн връзка OCU (Оnline Сonnectivity Unit) вече са в постоянен контакт и със света извън осмото поколение на Golf. Включеният в стандартното оборудване на новия модел OCU има вградена eSIM карта и осигурява постоянна свързаност с гамата от онлайн функции и услуги “We Connect” и “We Connect Plus” на Volkswagen.

Новият Golf е и първият модел на марката Volkswagen, който разполага с включени в стандартното оборудване възможности за връзка със заобикалящата среда чрез технологичта Car2X – евентуалните предупредителни сигнали от пътната инфраструктура и информацията от останалите участващи в движението превозни средства на разстояние до 800 метра се предоставят на водача на дисплея на арматурното табло. Естествено, новото поколение на Golf също е в състояние да споделя такава полезна информация и важни предупреждения с други модели, използващи Car2X комуникация. По този начин груповият интелект (т.нар. „swarm intelligence” се превръща в реалност, поставяща началото на нова фаза в развитието на безопасността на движението.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4