Наградиха компаниите с най-голям принос в автомобилната индустрия

Наградиха компаниите с най-голям принос в автомобилната индустрия

В Тех парк –  София, иновационен форум „Джон Атанасов“, се проведе за първи път годишната гала на Аутомотив клъстер България. Бяха връчени годишни награди на родната автомобилна индустрия. В присъствието на вицепремиера Томислав Дончев клъстерът отбеляза най-успешната година за автомобилната индустрията в страната, в която е водеща с над 11% от БВП и около 65 хил. заети работни места. Церемонията бе водена от арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив клъстер България и колегите  му Иван Михайлов, президент на клъстера и Росен Плевнелиев, президент на република България (2012-2017) и член на борда на клъстера.

Аутомотив клъстер България раздаде награди, разпределени в 9 категории. Голямото отличие „Инвестиция на годината” отиде при Etem Gestamp за последователните инвестиции в завода за екструдиране на алуминий, където се произвеждат алуминиеви кутии за батерии на електромобили и алуминиеви профили за сигурност. Наградата бе връчена от вицепремера  Томислав Дончев на Джордж Менцелопулос, изп. директор Etem Gestamp.

Наградата за „Най-добра HR практика”  получи Festo-производство за дългогодишната си и последователна политика в областта на човешките ресурси. Festo е една от компаниите с най-добро сътрудничество с образователните и научни институции в страната. Наградата бе връчена на управителя на Festo- производство Георги Атанасов от Деница Сачева, министър на труда и социалната политика.

Отличието за ”R&D решение на годината” отиде при „Вистеон електроникс“ за високотехнологичната система Active Drive Assist – бордова система в новия Mercedes-Benz Actros, изградена на базата натри независими една от друга операционни системи. Ролята на българския развоен център на „Вистеон“ е изключителна – от инженерното ръководене на проекта до самата разработка на отделните елементи от архитектурата на системата. Управителят на Вистеон електроникс Иван Михайлов получи наградата от Лъчезар Борисов, зам. министър на икономиката.

Наградата „Инвестиция за индустриално развитие” безапелационно отиде при Bosch за открития преди броени седмици Инженерен център София. В него близо 200 талантливи софтуерни специалисти разработват иновативни технологии за автомобилната индустрия в области като системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране и електромобилност. Целта пред екипа на Bosch е центърът да се превърне в глобален хъб за софтуерни решения за производителите на автомобили. Наградата връчи Росен Плевнелиев, член на Борда на Автомобилния клъстер.

Специализираната в областта на микроелектронните решения Melexis получи наградата за „Високотехнологичен продукт” за разработката на нови  полупроводникови решения. Наградата бе връчена от изп. директор и член на УС на Първа инвестиционна банка  Чавдар Златев на Силвен Коло, управител на Мелексис България.

Министърът на финансите Владислав Горанов връчи наградата за „Аутомотив подпомагаща компания” на Ърнст & Янг. Отличието получи г-жа Невена Ковачева, асоцииран съдружник в компанията. Ърнст & Янг е световен лидер в сферата на одита, данъчните и финансови консултации и сделки. Компанията присъства на българския пазар от 1992 г. и разполага с екип от над 260 професионалисти.

Разделът за „Местна инвестиция” отиде на адрес Пазарджик. Наградата бе връчена от  Калин Каменов, кмет на Враца и член на УС на Национално сдружение на общините на  Артин Бъздигян, представител на RAIS. Компанията от Пазарджик е водеща в България за производство и рециклиране на металорежещи и металообработващи машини. Създадена е през 1994 година в Пазарджик, като започва дейността си с рециклиране на български CNC машини. Постепенно дейността се насочва към производството на нови металорежещи машини, като компанията е единственият в страната производител на вертикални обработващи центри с големи размери.

Призът за „Образователна институция с най-голям принос към индустрията” беше даден на ТУ София. Зам.министърът на образованието и науката Карина Ангелиева  поздрави лично ректора на учебното заведение Иван Кралов подготовката на кадри за високотехнологичните производства в аутомотив индустрията.

Извън номинациите бе връчена и една специална награда на борда на Аутомотив Клъстер България за „Компания за подбор на персонал с най-голям принос към индустрията”. Това отличие отиде при Manpower. Наградата бе връчена на Мария Стоева, мениджър бизнес развитие в Manpower от Владимир Данаилов, зам. кмет на Столична община.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4