Vilner възкресиха Porsche 911 Carrera кабрио (СНИМКИ)

Vilner възкресиха Porsche 911 Carrera кабрио (СНИМКИ)

Българското дизайнерско студио    Vilner, със световно признание в цял свят,  направи поредното показно упражнение как може да се възкреси един позалязъл ветеран. Автомобилът Porsche 911 Carrera Cabriolet  e на малко повече от 20 години и това му личеше от стерилността на интериора. Формите му обаче имаха сериозен потенциал да бъдат представени по изцяло нов начин, чрез смело прилагане на различни материали и техники.

„Експериментирахме и направихме с едната красива каросерия отвън и преобразихме един занемарен салон,” каза Атанас Вилнер, собственик на компанията при представянето на красавеца.
Таблото е изцяло покрито с фина кафява кожа, с бели и сини контрастни конци. Горната част на козирката на уредите е особено впечатляваща. Имаме наличен х-образен едър тигел, декориран с кожена лента, като при бейзболна ръкавица. Лицето на козирката е решено в синьо, а долната и част – дървена апликация. Интересен е и контрастът при волана. Акцентирано е върху кожа и дърво, традиционно асоциирани с лукса, в комбинация със син централен маркер на 12 часа – препратка от моторните спортове.

„Контраст не означава само комбинация от различни цветове”, разяснява Вилнер. „Стратегическото поставяне на различен тип повърхности, също създава контраст. Като например по-грубия х-образнен шев и заобикалящите го фини кожени повърхности. Дървото и маркерът на волана също контрастират по различен начин. Това е и идеята на този проект, да бъде многопластов,” разяснява концепцията основателят на ателието. X-образната „бейзболна” техника е използвана и от двете страни на седалките, както и в долната част на корите на вратите.

Корите на вратите са особено впечатляващи с едновременно ефектния си и функционален дизайн. Вниманието е насочено към големите дървени апликации с поставени в тях меки кожени вложки, удобни за лактите. Подобни подложки има и отстрани на централната конзола, в зоната на колената на шофьора и пасажера.

Макар и старо, това Porsche 911 Carrera Cabriolet си остава истински спортен автомобил. И като такъв, е добре тялото да се чувства комфортно в зоните, в които то контактува с части от интериора при по-агресивно шофиране.Всички стандартно сиви пластмасови детайли в салона, са боядисани в нов нюанс на ‘Vilner Copper Rose’. Това е специалната боя, разработена от Вилнер, по програмата на R-M The Code на BASF и за пръв път използвана в проекта Datsun 280Z. В него са боядисани и контролите на електрическите седалки и дори лостчетата за отваряне на двата капака, чиито означения са умишлено премахнати. ‘Vilner Copper Rose’ покрива също водачите на новите сини предпазни колани, решетките на говорителите, бутонът на селектора на скоростната кутия и апликацията в неговата основа.

Фини детайли, завършващи проекта, са металната значка с V логото в обръча на волана, капсите над жабката и в седалките, боядисани в специалния цвят, заедно с табелките на седалките ‘Porsche by Vilner’. Стелките и сенниците също не са останали недокоснати: първите са с кожени вложки и кантове, докато парчетата при рамката на предното стъкло са комбинация от фина кафява кожа и сини ленти. Разбира се Vilner са положили и метална табелка с името на проекта и собственика.

Проектът е прекалено смел. Вижда се и с просто око, че няма посредствени изпълнения. ”В свят, в който автомобилите споделят все повече и повече общи компоненти, да бъдеш различен е лукс. Лукс, който ние можем да си позволим,” завършва Вилнер. Преобразеното до неузнаваемост в купето  Porsche 911 Carrera Cabriolet разполага с 3,4-литров, 6-цилиндров боксер двигател. Максималната му мощност е 300 к.с., максималният въртящ момент 350 Нм, трансмисията е 5-степенна автоматична, задвижването е със задно предаване, тежината на колата е 1450 кг.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4