Появи се бестселър за гения  Енцо Ферари

Появи се бестселър за гения  Енцо Ферари

Попадение е, че точно 90 години след създаването на Scuderia Ferrari, на българския книжен пазар се появи официална биография на на Енцо Ферари, озаглавена „Ферари – мъжът, автомобилите, състезанията, машината”. Феновете на стартовете от Формула 1 имат логичното обяснение, защо  болидите на „Черното конче” този сезон съвсем целенасочено са обозначени като  SF90. Биографията е авторска разработка на Брок Йейтс, а книгата е на издателство Локус.

Преведеното настолно четиво за живота на италианския автомобилен титан Енцо Ферари (1898-1988) e шарено повествование за гения, който лично е създал впечатляващи коли с изключително модерен дизайн. Но кaкто Йейтс посочва в тази запленяваща биография, никоя от състезателните коли на Ferrari „не е блестящ пример за авангардна технология” и той  няма почти никакъв принос в създаването на по-късните серийни автомобили, носещи неговото име.

В редица страници странникът Енцо е описан като избухлив мегаломан, отдаден на шумните и необуздани пиршества, с неизброими любовни завоевания. Ферари е баща на незаконно дете и води таен втори живот като възможност за отдих от „кипящата омраза” на официалния си брак. Историите му граничат със скандални жълтини, но не трябва да препускате измежду редовете, когато става дума за истинската му голяма сдтраст – автомобилите.

Биографията на легендарния  Енцо Ферари беше представена в София на нарочна пресконференция  и със специалното съдействие на  Shell България. Като консултант на българския вариант на биографията е поканен колегата инж. Иван Тенчев, главен редактор на списание ClubS1 и дългогодишен телевизионен коментатор на състезанията от Формула 1. Тенчев, който стана и носител на наградата за спортна журналистика тази година на името на братя Ексерови, сподели, че книгата ще е интересна не само за феновете на автомобилния спорт.

Американският автор  на книгата е подходил съвсем сериозно към подреждането на книгата без пристрастия и любов към емблемата на италианците  Енцо Ферари.Правдоподобното отразяване на неспокойния живот на легендата е голям плюс. Няма как да не се срещнете с легендарни пилоти от историята на Формула 1 и много подробности около преговорите за сливане с Ford например – тема и на нашумелия филм „Пълно ускорение” („Ford vs Ferrari”), който върви по кината у нас.Тези, които вече се прочели на  един дъх книгата със съдържание от 646 страници, казват, че тематиката напълно обсебва.

На представянето на книгата търговският директор на Shell България Мила Петрова отбеляза дългогодишното сътрудничество между двете марки. Благодарение на него компанията прави достъпно за клиентите си едно изключително изживяване – посещение на фабриката в Маранело и управление на Ferrari на тестовата писта „Фиорано”. То може да бъде спечелено чрез специална томбола на Shell. Книгата вече е налична в най-големите книжарници в страната. Преводът е на Добринка Кръстева, а цената е напълно нормална за подобен тип биографично издание.

Приятно четене!
.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4