Малкото-голямо Suzuki Jimny (СНИМКИ)

Малкото-голямо Suzuki Jimny (СНИМКИ)

Японският производител Suzuki е сравнително малка компания в сравнение с по-големите си събратя Toyota, Mazda и Mitsubishi, но с годините доказа правото си на съществуване най-вече със здравите си и уникални модели. Когато през март 2019 година за първи път на автосалона в Женева видях четвъртото поколение Jimny останах приятно изненадан. Малкото джипче не беше избягало от визията на предшественика си, останало е все така симпатично и предизвикателно.

Както се казва на футболен език, никой не прави драстични смени в отбора, когато играта върви. Имам и сантиментален спомен, когато преди близо десет години направихме във Велинград за първи път 24-часово каране на  Suzuki Jimny и Suzuki Vitara , без да спираме двигателите. Още от тогава съм влюбен в малкия всъдеход. Издържа на предизвикателствата, а преодоля невероятни наклони и височини. Приятелят ми Цецо Дизела, който се изявява като истински  ловец, дълги години кръстосваше планини и долини с Jimny. Беше направил малко подобрения в багажника, колкото да има място за кучето му.

Suzuki Jimny за първи път се появи през 1970 г.под името LJ10 (Light Jeep), а после  типично по японски го нарекоха Samurai. Добре, че за всички тези години не си направи сепуко и смело тръгна към рекорди продажби. Третото поколение се продаваше като топъл хляб малко над 20 години  – до края на 2018 г. Класическият дизайн на практично кубче и добавката от цвят резида са в съчетание, което кара хората на момента да обърнат очи към автомобила и дълго да задържат погледа си след него. Особено му се кефят младите хора – тийнейджъри и студенти. Ясно оформените брони, типичните калници за работа на колелата извън пътя, високият преден капак и все така стоящата на постоянното си място на багажната врата резервна гума потвърждават, че имаме офроудър. Предни кръгли фарове са изразителни и силно светят в тъмното, за да няма съмнение, че може да се закъса по никое време в горите тилилейски. В долната си част каросерията разполага със  защитни панели против одрасквания.

По-високата степен на оборудване GLX предлага LED светлини и 15-инчови алуминиеви джанти. В същата версията GLX на централния панел е инсталиран 7-инчов сензорен екран на мултимедийната система. Бутоните на аудиосистемата и климатичната инсталация са големи и удобни. Кормилната уредба на Suzuki Jimny се регулира по височина, воланът е с три спици и по поръчка може да бъде обшит с кожа. Преминаването към втория ред седалки  става лесно с натискането на лостче и падането на облегалките на предните кресла.

Още при базовата версия GL имаме предни електрически прозорци, климатик, отопляеми предни седалки, аудиосистема с управление от волана, круиз контрол с ограничител на скоростта, Bluetooth комуникация, автоматично превключване на  светлините, USB порт в централната конзола и много други. За безопасността ви се  грижат 6 въздушни възглавници и електронна стабилизираща програма, система за автоматично спиране, разпознаване на пътни знаци, предупреждение за напускане на лентата, асистент при стръмно спускане, откриване на умората на водача и др. При GLX имаме климатроник, навигационна система, отопляеми външни огледала, 7-инчов сензорен екран с връзка към смартфон. Като цяло купето предлага повече комфорт – пораснало е с 40 мм. Багажникът на Jimny е много малък – 85 л,  но със сгънати задните седалки обемът достига 377 л. Вратата на багажника все така се  отваря настрани в дясно, а не нагоре.

Suzuki Jimny  не изневерява на система за задвижване на четирите колела All Grip Pro AWD, която наследява и усъвършенства над 50-годишната традициия на самураите в опита и разработката на автомобили със задвихване 4х4. Малкият всъдеход като опция предлага и механична блокировка между колелата за шофиране в дълбока кал и коловози.  Пътният просвет е увеличен до 210 мм, предният ъгъл на преодоляване е 37 градуса, задният – 49 градуса, а ъгълът на рампата между осите е 28 градуса.

При движение извън пътя, нямаме никакви забележки, но ако се наложи на магистрала, или първокласен път да се кара с по-голяма скорост ще усетите типичното джипово друсане. Но нали все пак на тествате лимузина и предизвикателен малък-голям офроудър. В България все още търсенето е по-голямо отколкото предлагането, заради ограничените бройке на завода производител. Истинските ценители-клиенти предплащат и чакат с месеци, за да поръчат любимата „играчка”.  Новото Suzuki Jimny се предлага само с бензинов двигател.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ:

Suzuki Jimny 1.5 VVT 4WD

Двигател:      1,5-литров, 4-цилиндров бензин

Трансмисия:  5-степенна механична скоростна кутия

Максимална мощност:        102 к.с. при 6000 об/мин.

Максимален въртящ момент:         130 Нм при 4000 об/мин.

Ускорение от 0 до 100 км/ч:         12,6 сек.

Максимална скорост:         145 км/ч

Среден разход:       6,8 л/100 км

Вредни мисии СО2:  154 гр/км

Базова цена на модела с ДДС: 34 990 лв.

Цена на тествания модел с ДДС: 39 990 лв.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4