Toyota GR Yaris носи нрава на рали-шампиона

Toyota GR Yaris носи нрава на рали-шампиона

Новият GR Yaris е типичен спортен автомобил, разработен от Toyota, на  база опита от стартовете в Световния рали шампионат (WRC). След първата титла на японската компания в индивидуалната надпревара през сезон 2019 г.,  инженерите от Страната на изгряващото слънце пренесоха директно в серийната си разработка технологиите и дизайна на бегачките.

GR Yaris е вдъхновение на екипите на  инженеринга на Toyota Gazoo Racing и Tommi Makinen Racing, официален партньор на японската марка във WRC. Освен че служи като официален хомологационен модел за разработването на следващия Yaris WRC, той притежава нрав и всички атрибути необходими на мераклиите  да участват в местни рали надпревари. При планирано лансиране през втората половина на 2020 година, моделът ще последва GR Supra като втори глобален GR модел на Toyota. Новият GR Yaris е първият оригинален спортен автомобил с двойно предаване на Toyota и първият хомологационен модел за надпреварата в Световния рали шампионат от края на производството на Celica GT-FOUR през 1999 г.

В знак на почит към своя знаменит предшественик и неговата система за двойно предаване, GR Yaris носи с гордост логото GR-FOUR на задния си капак. Toyota печели както титлата при производителите, през 2018 г., така и индивидуалната с 32-годишния естонец От Танак – при пилотите през 2019 г.

По-ниската линия на покрива намалява въздушното съпротивление, а умишленото монтиране на новия 1.6-турбо двигател назад към центъра на автомобила спомага за постигане на по-добър баланс на теглото на ходовата част. Каросерията с три врати е изработена от леки материали включително усилени с въглеродни нишки полимери и алуминиеви сплави с цел постигане на внушително съотношение между мощност и тегло.

Новата платформа осигурява по-широка следа и преработено задно окачване с по две триъгълни рамена на колело. Yaris има уникален дизайн с каросерия с три врати и снижена с 91 мм линия на покрива и е в синхрон с 18-инчовите алуминиеви колела. 1.6-литровият turbo двигател на GR Yaris е напълно нов, 3-цилиндров с принудително турбо пълнене и се възползва от технологиите на моторните спортове. Сред тях са охлаждане на дъната на буталата с инжектори, изпускателни клапани с голям диаметър и частично машинно обработени всмукателни колектори. С работен обем от 1618 куб. см, той има мощност от 261 к.с./192 кВт и въртящ момент от 360 Нм. Компактен и лек, 12-клапановият двигател с 2а разпределителни вала (DOHC) е оборудван с едноструен турбокомпресор със сачмени лагери и съчетан с 6-степенна механична трансмисия.

GR Yaris разполага със силата на мощен хечбек от C-сегмента, но е с теглото на автомобил от B-сегмента (собствено тегло 1280 кг). По този начин съотношението между мощността и теглото се равнява на 4.9 кг за една конска сила, а това от своя страна осигурява ускорение от 0 до 100 км/ч за по-малко от 5.5 сек. Максималната скорост е електронно ограничена до 230 км/ч.

Системата за задвижване на четирите колела родобрява значително динамичните качества на колата. GR Yaris се държи отлично на пътя със система за двойно предаване GR-FOUR конструирана така, че да оптимизира предаването на мощност към всяко колело.

Водачът може да настрои работата на двойното предаване в зависимост от неговото предпочитание, или пътната ситуация, използвайки регулатора за режима 4WD. В режим Normal разпределението на въртящия момент преден-заден мост е 60:40; в режим Sport балансът се променя към приоритет към задния мост, с разпределение 30:70 осигуряващо удоволствие от шофирането на пътища със завои и писти. Режим Track осигурява базова настройка 50:50 за бързо движение по писти, състезателни трасета или специални етапи.

Докато стандартният нов Yaris е оборудван със задно окачване с торсионна греда, GR Yaris разполага с независимо окачване с по два триъгълни носача на колело, като всеки елемент е оптимизиран с цел постигане на по-добра динамика. Предното окачване е тип Макферсън. Спортната спирачна система включва големи предни дискове с диаметър 356 мм, канали и 4-бутални спирачни апарати.

По-динамичното управление на писта се осигурява от спортни гуми Michelin Pilot Sport 4s с размер 225/40R18. Toyota създаде нови производствени съоръжения в завода Мотомачи, със специална линия за сглобяване на спортни автомобили GR. Асемблирането на всеки автомобил включва голям брой ръчни операции, които се извършват от специален екип от висококвалифицирани специалисти. На ръка се обшива воланът, с традиционната червена нишка се отличават спортните  седалки.

Дължинaтa нa aвтoмoбилa e 3995 мм, шиpинaтa – 1805 мм, a paзмepът нa мeждyocиeтo e 2558 мм. Koмпoзитнитe мaтepиaли и aлyминият ca шиpoĸo изпoлзвaни в дизaйнa нa мoдифиĸaциятa, пopaди ĸoeтo тeглoтo нa ĸoлaтa e eдвa 1280 ĸг. Веднага се виждат в купето алуминиевите педали за управление на серийната бегачка. Двойните ауспухови тръби предупреждават другите участници в движението, че отпреде си имат истински бегач.  Цeнитe нa aвтoмoбилитe oт cпeциaлнa пъpвoнaчaлнa cepия Fіrѕt Еdіtіоn щe зaпoчнaт oт 36 100 дoлapa. По време на олимпийските игри в Токио това лято, се очаква именно GR Yaris да е официалният модел за превоз на спортистите от цял свят.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4