Каракачанов: Не съм оптимист за ситуацията в Близкия Изток

Каракачанов: Не съм оптимист за ситуацията в Близкия Изток

Напрежението в Близкия Изток крие много рискове за България. Това каза военният министър Красимир Каракачанов пред медиите след освещаването на бойните знамена на българската армия за Богоявление.

Ситуацията е доста напрегната, всички го виждаме. Буквално през тези няколко дни ще стане ясно дали напрежението ще продължи да ескалира или ще се намери вариант за връщане към една по-спокойна ситуация. Лично аз не съм оптимист, коментира вицепремиерът. Дали ще се изтеглим от Ирак, трябва да има общо решение на НАТО, обясни още Каракачанов.

В Ирак ние имаме двама офицери, но те не са във военна мисия, а мисия по обучение на личния състав на иракската армия. Ние винаги имаме план за евакуацията им. До две седмици предстои тяхната ротация, така че ще решим дали да ги изтеглим. Трябва да има общо решение на НАТО по въпроса, добави той.

Ако стане едно тотално изтегляне от Ирак, означава да се възобнови конфронтацията между трите големи общности – сунити, шиити и кюрди.

Знаете, че „Ислямска държава“ се рекотираше предимно сред сунитската част на иракчаните. Мнозинството са шиити, те гледат със симпатии на Иран, а Иран ги подпомага. Неслучайно такова е и решението на иракския парламент, заяви Каракачанов по повод решението на иракските депутати да поискат САЩ да напусне страната.

Това означава, може би, донякъде възраждането на „Ислямска държава“. Лично аз дълбоко се съмнявам, че иракските сили за сигурност са в състояние да се справят с този въпрос. Както и Сирия не можа да се справи сама с този въпрос, така ще бъде трудно и за Ирак, прогнозира вицепремиерът.

Каракачанов още веднъж коментира провокативното изказване на сръбския външен министър Ивица Дачич спрямо България относно българското малцинство в Сърбия и неговите права.

През последните месеци зачестиха не съвсем уважителните изказвания от страна на сръбски политици за България и то без основание. България не е дала никакво основание на Сърбия да прави подобни изявления. А това, че България се грижи за своите сънародници, е наше задължение, коментира лидерът на ВМРО.

Според Каракачанов сръбската политика спрямо нашето малцинство там е продиктувана от икономически причини, за да бъде провокирано то да се изсели от тези територии. Което не бих го нарекъл политика на добросъседство. Агресивният тон спрямо България се засилва, а това прави впечатление, заключи Каракачанов.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4