Фандъкова: Няма да подновим концесията на “Софийска вода”

Фандъкова: Няма да подновим концесията на “Софийска вода”

Бюджетът представлява отражение на управленската програма, която само преди два месеца защитихме пред софиянци, каза в студиото на “Денят започва с Георги Любенов”по БНТ  кметът на София Йорданка Фандъкова. Няколко важни задачи – по-усилена работа в кварталите, повече мерки и повече средства по-скоро за мерките за по-чист въздух, административната реформа и дигитализацията, каза тя.

По думите й трябва да се обърне специално внимание на инвестициите в градския транспорт, довършването на метрото, модернизацията на градския транспорт.

“И новата важна задача – въвеждането на довеждащия транспорт, т.е. с пускането на третата линия на метрото да можем да осигурим и малки електрически автобуси в кварталите, които да подпомогнат хората да стигнат по-лесно до метрото”, подчерта кметът.

Според нея това е и една от основните мерки за по-чист въздух.

“Да насърчим хората, да ги улесним да използват градския транспорт, за да слезем от колите, които са един от двата основни фактора за замърсяване на въздуха”, каза Фандъкова пред БНТ.

“Втората важна задача, освен инвестициите, е увеличаване на заплатите на определени професии, за които има отговорност общината. Вие знаете, че държавата увеличи значително средствата за образование, за повишаване заплатите на учителите. Има и средства за увеличава не заплатите на социалните работници. Това, което залагаме ние от нашия бюджет, е увеличение на заплатите на медицинските сестри, които работят в детските ясли и градини и в училищните здравни кабинети”, обеща още тя.

Кметът на София каза, че досега заплатите на сестрите в училищата и детските градини са били доста ниски и получават най-голямото процентно увеличение за следващата година.

Друго важно решение: концесията на „Софийска вода“ няма да бъде подновена. Договорът изтича през 2025 г. През 2020-а започват дискусии с експерти по какъв начин ще се подготви управлението на важния сектор. „Категорично е моето становище по този въпрос“, обяви Фандъкова.

Кметът засегна и темата със скандалния небостъргач „Златен век“ в ж.к. „Лозенец“. „Тази сграда няма място там. Вече законово какво ще се реши, не мога да коментирам“, каза още тя.

Снимка: Христо ЙОРДАНОВ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4