София е с бюджет за 2020 г. в размер на 1 млрд. 703 млн. лева

София е с бюджет за 2020 г. в размер на 1 млрд. 703 млн. лева

Общо 61,4 млн. лв. са инвестициите в изграждане на нови детски градини, ясли и училищни сгради

Проектът за бюджет за 2020 г. е в размер 1 млрд. 703 млн. лева. Собствените приходи, които планираме, са 778 млн. лв. Това са 52,7 млн. лв. повече от приходите за миналата година. Планираме да съберем 46 млн. лв. повече от данъци и такси. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на проекта за бюджет на Столичната община за 2020 г. пред общинските съветници.

С бюджета за следващата година имаме да решим две основни задачи. Това са – първо  в капиталовата програма да защитим повече средства за инвестиции в кварталите – квартални улици, тротоари, детски градини и училища, да продължим подобряването на градския транспорт, да гарантираме инвестиции в екологията – за подобряване качеството на въздуха, възстановяването на паркове, градски градини и залесяване.

Втората задача, е да осигурим средствата за повишаване на възнагражденията на медицинските сестри в здравните кабинети на училищата и яслите, на учителите, социалните работници, работещите в общинските транспортни дружества и в общинските театри. Това са хора, на които всички разчитаме за нормалното функциониране на града и грижата за децата и най-уязвимите граждани. През тази година всички тези групи ще получат увеличение на възнагражденията над 10 %.

По думите на Фандъкова „Много рядко говорим за средствата за издръжка на тези сектори. В последните месеци много слушах от политици от различни партии, че София има милиарден бюджет и не може да няма пари за всичко. Затова ще си позволя да кажа, че да, София има милиарден бюджет, който първо не е даденост, и второ, над 650 млн. лв. от него са издръжка на дейностите в образованието, здравеопазването, културата, социалните дейности и сигурността. В тези средства влиза издръжка на дейностите и заплатите на учителите, социалните работници, медицинските сестри в училищата, общинските полицаи, работещите в общинските културни институти. Отделно от това над 134 млн. лв. общината осигурява за съфинансиране на градския транспорт.

Тази година капиталовата програма на София е 471 млн. лв. Топ приоритетите в капиталовата програма са – инвестициите в инфраструктурата в кварталите, развитието на метрото и подобряване на градския транспорт, екология, образование, нови места за култура и опазване на историческото наследство на София.

Общо 172,7 млн. лв. са инвестициите в транспортната инфраструктурата, в това число и в основни ремонти на квартални улици и тротоари. Това са 50 млн. лв. повече от средства, които инвестирахме миналата година, каза Фандъкова. Най-съществено е увеличението за ремонти в кварталите  – общо 50 млн. лв. за текущи ремонти, 12 млн. лв. повече от 2019 г. Поех ангажимент 10 млн. лв. от тях да бъдат предоставени на кметовете на райони. Разчитам на всеки от тях да изготви своя програма с приоритетни обекти, каза също кметът на София Йорданка Фандъкова.

По-големите инфраструктурни обекти, които планираме за 2020 г. са разширение на бул. „Филип Кутев“ и изграждане на участък от бул. „Тодор Каблешков“ – ключови обекти за вътрешния ринг на София, с които ще успеем да намалим транзитния трафик. Ключов обект, който ще разтовари чувствително транзитния трафик в „Люлин“ е пробивът на бул. „Петър Дертлиев“ към Софийския околовръстен път. Другата ключова връзка, която изграждаме, е Източна тангента от бул. „Ботевградско шосе“ до ССТ. Изграждането на връзките с Околовръстния път и вътрешния ринг е един от ключовите ми приоритети, защото заедно с намаляване на трафика в града работи и за подобряване на качеството на въздуха.

Общо 213 млн. лв. инвестираме в изграждането на третата линия на метрото и закупуване на нови тролеи, трамваи и електрически автобуси.

През 2020 г. завършваме първите два етапа от третата линия на метрото – от „Подуяне“, през центъра, „Красно село“ и „Овча купел“ до околовръстния път.

Общинските транспортни дружества имат задача да завършат процедурите за закупуване на 38 трамвая, 30 тролея и 82 електробуса.

Продължава рекултивацията на стари депа, управление на отпадъците. Парковете, по които ще се работи са довършване на Западен парк и изграждане на вход към район „Люлин“, Северен парк към ж.к. „Свобода“, парк  „Заимов“, парк „Дружба“ и реконструкция на градинката  „Св. Георги“. Започва и проекта за ремонт на междублоковите пространства в кв. „Левски В“. Залагаме и средства за проектирането на парк „Кукуряк“ в „Овча купел“, каза също Фандъкова. Освен това в момента кандидатстваме за безвъзмездни средства за възстановяване на нови зони от Борисовата градина, в това число Езерото с лилиите. Продължаваме ремонта на зоологическата градина с разширение на местообитанията за животните, посочи също столичния кмет.

Продължаваме проектите за рекултивация на депата за отпадъци и закупуване на мобилна автоматична станция за измерване на качеството на въздуха.

Общо 61,4 млн. лв. са инвестициите в изграждане на нови детски градини, ясли и училищни сгради, както и в основни ремонти на 25 училища и детски градини.Планира се със собствени средства да бъдат изградени 9 детски градини,  6 училищни сгради и 2 нови детски ясли.

През 2020 г. ще завърши и реставрацията и социализацията на минералната баня в „Банкя“ и ще започнем проектите за реставрация на баните в „Овча купел“ и Горна баня. Това са три ключови за София сгради. По отношение на сградата на централна минерална баня планираме изготвянето на концепция за нейното развитие, каза Фандъкав.

300 хил. лв. залагаме в програмата за опазване на сгради-паметници на културата, като изготвяме проекта срещу ангажимент за възстановяване на сградата.

През 2020 г. ще започнем изграждането на центъра за съвременно изкуство „Топлоцентралата“ до НДК, както и основен ремонт на малък градски театър „Зад канала“.

Източник: sofia.bg


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4