Mitsubishi L200 – играчка за сурови мъже

Mitsubishi L200 – играчка за сурови мъже

Да харесваш и да се забавляваш с пикап на пътя и извън него е съвсем нормално състояние на духа за порасналите и още по-порасналите момчета. Факт е, че точно Mitsubishi L200 е наследник на пионерите отпреди 40 години, които с японска прецизност и много упоритост създадоха пикап с товароносимост 1 тон. Когато екипът ни взе от представителството в България тестовия автомобил за пробно пътуване, вече предусещахме, че ще имаме доста предизвикателства.

Да, наистина шестото поколение на славния японски пикап още на пръв поглед приковава вниманието на останалите участници в движението и те на момента се съобразяват с порасналите му габарити. Вторият по популярност в гамата на Mitsubishi модел след Outlander, показва, че неслучайно държи в Европа четвърто място по продажби.

Това поколение на пикапа японските инженери и дизайнери разработиха след серия допитвания с клиентите. Именно мнението на порасналите и още по-порасналите момчета доведе до там, че имаме налично по-свирепо, агресивно и здраво излъчване, дори когато колата е в покой.
Някои любителите на екстремните офроуд изживявания вече споделиха, че пикапът не отстъпва по възможности на легендарния всъдеход Pajero. С мой познат, докато обикаляхме в района на популярната туристическа дестинация Стобски пирамиди, си говорехме дали ще успеем да преминем безпроблемно пътя на големите камиони, с които се атакува планината и се свличат трупи. Независимо от разкаляния терен и дълбоките коловози дори и без включването на задвижването 4х4 успяхме да стигнем върха.

Изсечените черти на предницата, както и големите фарове и решетката дават жокер на леките автомобили да се съобразяват с навлизането на пътя на мускулестия L200. Предният капак величествено се разпростира над мотора, стои някак си по-високо. Радиаторната решетка също е изнесена нагоре и вече е позната под определението „Динамичен щит”. Защитените от леки удари фарове, които са потопени на сигурна позиция, също добре се вписват в лицето на пикапа. В сравнение с предишното поколение дължината е увеличена с 2 см, а версията с двойна кабина е 5,23 м. Дължината на товарния отсек е непроменена – пак е 1520 мм, ширината е 1470 мм, височината 475 мм.

Товарният отсек на легена е станал по-правоъгълен, с изразени ъгли и по-големи възможности за товарене на несъразмерни предмети. Куките в пода за закрепване на товарите са здрави и добре позиционирани. 18-цоловите джанти с 6 двойни спици допълват визията на якия помощник, който с лекота би паркирал във всяко едно ранчо, или стопанство. Просветът обаче е 205 мм и при силно пресечени терени водачът трябва да се съобразява с наличието на големи камъни.

В купето откриваме еволюция за този тип превозни средства. Усещането до неотдавна, когато се качиш в пикап беше все едно, че пристъпваш в кабината на руски камион от втората световна война. Mitsubishi са направили от пикапа автомобил 3 в 1. Сутринта той е семейния автомобил, който закарва децата на детска градина и училище, през деня е работещо магаре, а през уикенда е изтормозен всъдеход, с който се ходи на лов, за риба, или на пикник. Дължината на кабината е най-голяма в класа, шумопоглъщащите материали и на таблото и в цялото купе правят пътуването удобно и приятно.

В кабината всички материали са съвременни, няма помен от пропукване на евтина пластма. Приборното табло и контролните циферблати са отлично четими, добре стоят пред погледа на шофьора. Седалките са удобни, съвременни. Има нови ниши за съхранение на дребни предмети и 4 USB изходи, които вършат чудесна работа.

Mitsubishi L200 за Европа се предлага с един нов 2,2-литров, 4-цилиндров дизел мотор с два разпределителни вала, 4 клапана на цилиндър и директно впръскване на горивото по системата комън рейл. Именно този двигател тествахме. Въртящият момент от 400 Нм в съчетание с 6-степенна автоматична скоростна кутия и режим „Спорт” правят чудеса на пътя и извън него. Японците споделят, че за този двигател са постигнали подобрение в системата за впръскване на горивото – процесът е хем по-прецизен, хем по-бърз.

Промененото окачване отпред и отзад допълва комфортното пътно поведение дори при скорост 140 км/ч на магистрала. Интересно е направен задния мост – той е на цяла греда с листови, елиптични ресьори, за да поеме тежест малко повече от тон. Максималната мощност на пикапа е 400 Нм постигайки ги я в диапазона 1750-2250 об/мин. Работният обем е 2 268 куб.см. Максималната му скорост е 174 км/ч., средният разход на гориво по каталог е 7.8 л 100 км, но при нашият тест разходът се качи на 9,2 л на 100 км.  

Mitsubishi L200 предлага повече системи за безопасност от своя предшественик. За първи път е снабден със сигнализация за наличие на автомобил в мъртвата зона на огледалата. Системата за предупреждение за бързо приближаване към друго превозно средство, или поява на пешеходец, автоматично задейства спирачките. Имаме налично автоматично превключване на къси и дълги светлини. Новост е ултразвуковата система за ограничаване на опасността от удар при погрешно ускорение от място , или движение със скорост до 10 км/ч.

Маневрирането е улеснено от четири камери, които дават пълен обзор на зоната около автомобила. Нова за L200 е и сигнализацията за приближаващ обект към маневриращия на заден ход пикап.

L200 е единственият пикап, който предлага избор между задно предаване, постоянно 4х4 за шофиране по нормални пътища, задвижване на четирите колела с бавни предавки, 4х4 с бавни предавки и блокиран заден диференциал и централен диференциал, и 4х4 с бавни предавки и избор на настройки в четири режима – чакъл, кал/сняг, пясък и скали. Те се появяват за първи път при L200, като електрониката регулира сцеплението и допустимото приплъзване.

Новост при пикапа на Mitsubishi e асистентът за спускане по наклон със скорост между 2 и 20 км/ч. С натискане на бутона на шофьора не му остава друго освен да държи здраво волана.

На L200 ъгълът на заход е 30 градуса, а на оттегляне 24 градуса, а страничният наклон достига 45 градуса. С 10 см до 70 см е повишена допустимата дълбочина на газене. Радиусът на завиване е 5,9 м и отново е най-малък в сравнение с конкурентите.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4