Българска разработка прави фурор в световната автомобилна промишленост

Българска разработка прави фурор в световната автомобилна промишленост

 Премиерът Бойко Борисов и столичният кмет Йорданка Фандъкова похвалиха инженерната мисъл на родната компания Вистеон за 3D дигиталния им панел в новото Peugeot 208

 Компанията Вистеон – България, глобален лидер в производството на инструментални панели за коли, представи в София първото по рода си   дигитално табло инплантирано в i-Cockpit-а на новото Peugeot 206. То  изобразява холограмни обекти и всъщност е първият реален 3D инструментален панел в автомобил за масово производство.

По време на  световната презентация присъстваха премиерът на България Бойко Борисов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, президентът на официалните вносители на Peugeot у нас Стоян Желев, изпълнителен директор на Автомобилен клъстер България и други високо-поставени лица, които отблизо се запознаха с изключителната българска разработка. Минути преди да влезе в залата за визуалната презентация премиерът Борисов седна зад волана на новото Peugeot 208 и направи пробно шофиране.

Новото Peugeot 208, се отличава с енергичните линии на своя дизайн и се предлага в три варианта на енергиен източник – електрически, бензинов и дизелов. Чрез Drive Assist новият Peugeot 208 проправя пътя за полуавтономно шофиране. В партньорство с групата Peugeot-Citroen, Visteon разработи новаторската концепция “3D Blade”, която чрез синхронизирани отражения създава усещането за 3D графика. Продуктът се състои от 10.25 инчов TFT LED екран с висока резолюция за задния план и 7 инчов TFT LED екран за  предния план, чиито изображения се проектират на полу-прозрачно огледало.

Инструменталният панел създава 3D проекция с 15 мм проблизително разстояние между предното и задното изображение. Цветовете и темите на 3D анимациите са конфигурируеми, стилните менюта се въртят в дълбочина, а различните по важност данни като скорост и предупреждения се разпределят по приоритет в дълбочина на изображението и с ефектни сенки.

Иван Михайлов, управител на Вистеон технологичен център София коментира: “Надежната работа на 3D панела на Вистеон се гарантира от две независими процесорни системи от последно поколение, DDR3 модули памет и над половин милион реда софтуерен код. Вградените хардуер, софтуер и механични компоненти са разработени според на най-строгите автомобилни стандарти за стабилно поведение при екстремни условия”.

Вистеон е глобална технологична компания, която разработва и произвежда иновативна електроника за автомобилния интериор и решения за свързани коли за големите световни автомобилни производители. Фирмата е лидер с разнообразните си продукти като цифрови инструментални панели, дисплеи, инфо-развлекателни системи, хедъп дисплеи, телеметрия, както и собствените платформи: SmartCore™ – цялостна електроника за таблото и DriveCore™ – електроника за автономни автомобили.

Вистеон също така предоставя технологии базирани на изкуствен интелект, киберсигурност, наблюдение на купето, вградена мултимедия и връзка с мобилни устройства. Централното управление на компанията се намира във Van Buren Township, Мичиган, САЩ. Със своите 10 000 служителя в 40 центъра и фабрики в 18 държави за 2018г. Вистеон генерира продажби за около 3 млрд. щатски долара.

В края на значимото събитие домакините дадоха думата за приветствие  на високопоставения правителствен гост. Министър-председателят с ентусиазъм сподели пред множеството в залата: „ В началото започнахме да шием седалки, табла, в последствие минахте на най-умното нещо, което може да се направи в един автомобил – електрониката и софтуера, хардуера“ по повод на разработения i-Cockpit, от родното подразделение на „Вистеон“.

Премиерът отчете, че темповете, с които се развива автомобилния сектор у нас, са много добри и даде за пример новооткритите заводи за производство на автомобилни части и софтуер в Пловдив, Димитровград и Русе. Министър-председателят Борисов изтъкна и необходимостта от съвместната работа с университетите, за да има достатъчно квалифицирани инженери. „Съжалявам, че на фона на всичките негативни новини, които се изливат, българите не могат да се зарадват на това, че тези красиви дизайни се пишат от български инженери, технолози“, заяви премиерът Бойко Борисов. Той добави, че иновационният софтуер, представен днес, също е създаден от българин. В края Бойко Борисов допълни, че ще доведе американския президент Доналд в България Тръмп и ще му покаже, че българите са талантлив народ, че  много младежи работят за американски компании тук в родината ни.

Кметът Йорданка Фандъкова добави, че в бъдеще ще се създадат повече условия за откриване на нови професионални технически училища, на насърчаване на нови специалности с инженерна насоченост, както и даване на възможност на най-инициативните и талантливите млади  хора да добиват опит и стаж в световни компании.

„Вистеон Електроникс“ е водещият световен автомобилен доставчик на дигитални инструментални клъстери. Развойният център на „Вистеон Електроникс“ в София е най-големият за компанията в света. В него работят над 800 инженери, които разработват високотехнологичен софтуер с технологии за автомобилите на утрешния ден.

https://youtu.be/9x9E4HR3Tk0

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4