Шемети пътуват с ретро Land Rover от Сингапур до Лондон през София

Шемети пътуват с ретро Land Rover от Сингапур до Лондон през София

През 1955 г. шестима студенти се отправят от Лондон в два автомобила Land Rover на епична експедиция към непознатото. Дестинацията е Сингапур, а наградата – място в историята. Един от екипа, Тим Слесор, споделя спомените си за това пътешествие:

.”Щеше да е едно от най-дългите пътешествия по суша: до другия край на света, от Ламанша до Сингапур.Като студенти нямахме, пари, коли, нищо…

Като повечето други неща през 50-те години в Кеймбридж, идеята се зароди една вечер на чаша кафе, сварено на газов котлон. Бях отскочил до стаята на Ейдриън Коуел за нощна шапчица, когато той започна да мечтае – на глас. Какво ще кажете да организираме експедиция до Сингапур с коли. Щура идея? Може би. Но защо не? В крайна сметка никой друг не го е правил. Можехме да сме първите.Извадихме атлас. Начертахме маршрут. Предположихме разстоянието, което трябва да изминем. Говорихме дълго до ранни зори.Ето как се роди експедицията, или по-точно, как беше замислена.”

Екипът се сформира почти без напрежение. Първи в чужбина излиза операторът Антъни Барингтън Браун (известен на всички като ББ). Следващият е Хенри Нот, секретар на университетския автомобилен клуб. После – Пат Мърфи, навигатор и дипломат, преговарящ за визите.
После идва идеята да ангажират някого от Оксфорд и ако успеят да вземат две коли, може да боядисат едната в светлосин, а другата в тъмносин цвят. Очакват, че след медиен интерес ще увеличат шансовете си да получат спонсорство.

Пратихме група съмишленици до Другото място. Те се върнаха с Найджъл Нюбъри, който стана нашият водач и втори механик. Ейдриън, който в крайна сметка запали първоначалната искра, вече бе нашият “бизнес мениджър” – касиер, счетоводител и секретар. И така, първо с писмо, а след това с посещение до Бирмингам, той започна да убеждава компанията Rover, че сме способни да потеглим на пътешествие, което, според някои, бе невъзможно.
Но, както посочи Ейдриън, ако въпреки всичко успеехме да осъществим първото пътешествие по суша до Сингапур, рекламата за Rover би била, меко казано, значителна. След няколко дни Rover ни писа, за да каже, че разбира логиката на предложението на Ейдриън. Отпразнувахме го – и то как!, разказва увлекателно Тим Слесор

Историята малко, или много показва, че се повтаря. 64 години по-късно екипаж с две ретро коли Land Rover се връщат към слевната иткспедиция. Тръгнали са през август от Сингапур и на 14 декември трябва да са в Лондон с ретро-бричките. Екзотика. Именно тези смелчаци минаха и през България, за да акостират за няколко часа в автосалона на Мото-Пфое – официалният вносител на Land Rover за България.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4