Симеон Сакскобургготски: Обединена Европа няма алтернатива

 Симеон Сакскобургготски: Обединена Европа няма алтернатива

Няма друга алтернатива освен обединена Европа, каза Симеон Сакскобургготски на кръгла маса с тема  „Европа без стени. Какво ни обединява днес – либерален преглед?”. Именно царят като домакин в двореца си „Врана” беше повече от откровен в изказванията си за бъдещето на хората от Стария континент.

Организаторите от Европейския либерален форум с  подкрепата на Либералния институт за политически анализи и фондация „Фридрих Науман” бяха единодушни, че раздробяването на Съюза на дребни държавици и страни е неприемлива кауза, която ще доведе до упадък на много нации.  На дискусионната кръгла маса беше отбелязано, че напоследък криворазбраната радикализация се е впуснала  в двете крайности – крайно ляво и крайно дясно. Подобен подход не води до ясни перспективи, няма черно, няма бяло, няма конкретни истини, споделиха участниците.” Това, което ме притеснява в този вид популизъм, който обещават всички съвременници е, че те знаят, че никога няма да може да изпълнят. Но обещават. Крайните решения винаги са антисистеми,  те отричат всякакво управление. Да предположим, че ще успеят. Кой ще управлява тогава? Пълна анархия ли ще бъде? Няма логика в такава система. Човек може да се увлече, разбира се”, каза Н.В. Симеон Саксгобурготски.

„Най-вече трябва да сме отворени, да изслушваме. Това е нещо, което съм правил през целия си живот и винаги ми е помагало. Не да се надвиквам с някого, а  напротив – изслушвам го. И така виждам накъде върви, за да мога след това да се ориентирам. В днешната политика е същото”, допълни Сакскобургготски.

По думите му девизът на България е „Съединението прави силата” и това е нещо много логично. „Това е далеч по-важно и вдъхновяващо отколкото някоя си глобална революция, която ни разделя. Няма друга алтернатива освен обединена Европа. ЕС независимо от хвалби, или критики винаги могат да се подобрят нещата. Да, се разрушат – е безсмислено”, подчерта той.

„План Б за Европа, ако не е обединена, не искам дори да си представя. Какво би било отделни страни да играят хорото на дадени Велики сили, които ще се радват да видят че са разделили Европа. Така, че нека да сме по-убедени, че Европа и ЕС са нашето бъдеще”, допълни Сакскобургготски.

Царят коментира посещението на премиера Бойко Борисов в Белия дом. След диалога с президента на САЩ Доналд Тръмп е ясно, че ще има развитие на двустранните отношения, но какви ще са те ще се види и разбере още в следващите месеци след Нова година. На въпроса дали ще отпаднат визите за българите в САЩ царят отговори лаконично  – „Само американците знаят отговора на този въпрос”.

 

Станчо Шукеров
Снимки: Екатерина Дончева.

Categories: Политика

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4