Как “Не подкрепям никого” повлия на балотажа в София

Как “Не подкрепям никого” повлия на балотажа в София

След изнасянето на официалните резултати от ЦИК прави впечатление броя граждани, които са отбелязали “Не подкрепям никого” в своите бюлетини за кмет на Столична община – те са 20 493, а общо формират 4.89 % от всички гласове (2 пъти повече от тези на първи тур). Сумата на тези бюлетини е много близка до разликата между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова.

Невалидните бюлетини в избирателните кутии са точно 6 947 броя

Така до голяма степен “Не подкрепям никого” и нереалните бюлетини можеха да окажат допълнително влияние върху надпреварата за кмет на София – особено на балотаж, когато всеки глас в плюс за единия кандидат е директен минус за другия!

Това са фактите, официално огласени от ЦИК.

Това повдига няколко въпроса:
Това вид протестен вот ли е – например гражданин отива до урните и подкрепя кандидата за районен кмет и отмята “не подкрепям никого” при избора си за кмет на София, въобще не отбелязва нищо на тази бюлетина или я прави невалидна с грешно отбелязване или друго несъществено съдържание.

Или пък гражданите от тези 4.89 % не разпознават своя кандидат за кмет на София (от явилите се на балотажа) и държат да го оповестят чрез изрично отбелязване.

Не са ли тези около 6.50 % или над 27 000 гласували (сбор от “Не подкрепям никого” и невалидните бюлетини) от реализираните гласове твърде висок процент на прахосан вот?  Толкова висок, че да компроментира самото техническо провеждане на изборите в този им вид. А както споменахме разликата в случая между двете кандидатки е точно 20 366 гласа…

Не е ли обидна за цялата политическа система ниската избирателна активност със загуба на още над 500 000 потенциални избиратели (които не са упражнили правото си на глас)?

Не е ли очевидно, че са възможни допълнителни корекции (след приключване на изборния ден) върху хартиените бюлетини и обявяването им за невалидни. Или пък пълното им заличаване?

Не е ли очевидно неестественото смазващо предимство в определени секции на определени кандидати (главно от Първи тур)

И така, стигаме до възможните решения – те в случая са много прости
Машинно гласуване в избирателните секции и моментални резултати, до които достъп имат ЦИК и представители на щабовете на регистрираните кандидати, а веднага след края на изборния ден – и цялото общество.

В допълнение – образователен ценз за право на вот, реално задължително гласуване, по-високи изисквания за кандидатите за кметове и общински съветници, а и право на отзоваване на вече избрани кметове – чрез организиране на онлайн референдуми от самите граждани и след това – чрез машинно гласуване.

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4