Павел Канев представи “Град Елин Пелин – народни традиции”

Павел Канев представи “Град Елин Пелин – народни традиции”

В град Елин Пелин се състоя една дълго чакана премиера от жителите на града. На 05.09.2019 г. малкият салон (зала 2) на НЧ „Елин Пелин 1896“ се оказа тесен за желаещите да присъстват над 70 граждани на представянето на новата печатна творба на уредника на музейната сбирка Павел Канев.

Издадена през 2019 година книгата „Град Елин Пелин – народни традиции“ се посвещава на 50-о юбилейно издание на Шопския празник и съдържа в себе си ценна информация за бита и традициите в елинпелинския край и над 80 архивни снимки.

Водещ на събитието бе г-жа Диана Петрова – секретар на народното читалище в гр. Елин Пелин. Официални гости на представянето бяха Ивайло Симеонов – кмет на Община Елин Пелин, г-жа Симеона Попгеоргиева – секретар на Общината и г-жа Савка Янева – директор  на ОУ „Христо Ботев“ с. Лесново и редактор на книгата.

„За мен и жителите на гр. Елин Пелин г-н Павел Канев е един от малкото останали пазители на онова, българското, което ни напомня, че сме живи. Несъмнено трудът му е много ценен и ще помогне за духовното отстояване на нашите ценности, нравственост и корени, за да съхраним националната си идентичност.

 

Благодарен съм и на всички читалищни деятели, директори и учители от образователните институции, които поддържат огъня, запалващ пламъчето на българщината сред малките и големите жители на община Елин Пелин, за да ни напомнят, че сме велик народ, народ с традиции и минало, народ с бъдеще!“ – сподели в обръщението си към автора и публиката кметът на Община Елин Пелин – Ивайло Симеонов.

В продължение на дълги години г-н Павел Канев работи като уредник на Музейната сбирка към читалището, където се събират, съхраняват, проучват и експонират познанието за миналото и вещите от народния бит на местните шопи. Неговата дългогодишна работа и контакт с хората от предишните поколения стоят в основата на материалите за новоиздадената книга. В края на премиерата много от присъстващите гости благодариха на автора г-н Павел Канев за неуморната 30 годишна краеведска и изследователска работа по книгата, събрала спомените на най-възрастните ни съграждани. Също така своето възхищение от положения труд и издаването на книгата изказаха г-жа Петрана Реджова, г-жа Илка Димитрова, г-н Тимчо Нечев и други.

Павел Канев получи поздравителни адреси, подаръци и много внимание от присъстващите гости. Той беше развълнуван от топлото посрещане на своите съграждани и им благодари за интереса към народните традиции на родния край.

Книгата е издадена с подкрепата на Община Елин Пелин в средата на тази година, а приходите от продажбата на изданието ще бъдат предназначени за развитие на дейността на народното читалище в гр. Елин Пелин.
Източник: elinpelin.org

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4