Владимир Митов разкри най – важните теми за София: “Топлофикация”, концесията на „Софийска вода“ и Витоша

Владимир Митов разкри най – важните теми за София: “Топлофикация”, концесията на „Софийска вода“ и Витоша

Владимир Митов е председател на Областния комитет на ВМРО-София. Потърсихме го с въпроси за местните избори, както и относно това какво ще предприеме ВМРО и какви са очакванията на патриотите за столицата.

– Г-н Митов, как ще се явява ВМРО на изборите в София? Има ли яснота поне за формата на явяване?
– Окончателното решение ще бъде взето през първата седмица на септември 2019 г. Настроенията на структурите на организацията в 24-те столични района са за самостоятелно явяване на ВМРО. Не е затворена обаче вратата за преговори с цел формиране на едно силно патриотично обединение, което да се противопостави от една страна на аспирациите на левите да овладеят София. От друга страна идеята е да бъде силен и гласовит коректив на управлението на ГЕРБ, което като че ли се поизхаби. А от трета страна  – да спрем домогванията на ляво-либералите, които уж са десни, ама май само по име.
– Това означава коалиция с НФСБ, „Атака“? Или търсите и други варианти?
– Коалицията „Обединени патриоти“ продължава своя път на национално ниво. Колегите от „Атака“ се самоизолираха, така че на този етап, предвид поведението на някои техни представители и нападките срещу ВМРО, няма как да сътрудничим в София.

НФСБ не са ни търсили за разговор на общинско ниво, но има време. Предполагам, че някои десни партии и организации също биха изразили желание за партньорство с ВМРО, на база политически, идеологически съвпадения във вижданията за промяна на управлението на София.
– А кандидатът за кмет? Имате ли готовност? Спрягат се имената на вашия общински съветник Карлос Контрера, на евродепутата Ангел Джамбазки, на вицеприемиера Красимир Каракачанов дори…
– Много имена се спрягат. Има много клюки и спекулации. И тримата изброени имат номинации от структурите. Яснота ще има през първата седмица на септември, не по-рано. До тогава всичко са идеи, хипотези…
– А за водач на листата Ви? Може би там е по-лесния вариант за решение?
– Доста са предложенията за Карлос Контрера, който сега е общински съветник и председател на групата на патриотите в Столичния общински съвет. Но има време, може да има и изненади.
– Все пак вече има ясни няколко кандидати? Например „Демократична България“ вече обяви своя – арх. Игнатов? Не закъснявате ли от ВМРО?
– Не закъсняваме. А що се отнася до арх. Игнатов – силно варненско присъствие…
– Говорим за имената, но какви са вашите политически тези за кампанията?
– Прав сте, че е важно партиите да предлагат цялостно виждане за развитието на града. Започналата, да я наречем предкампания, показва, че основните участници свеждат разговора за София до архитектурни спорове и ремонти. Струва ми се, това е много тривиално и лишено от поглед за бъдещето поведение.
ВМРО казва така: разделяме темите за града на средносрочни и дългосрочни. Да кажем, дългосрочните са свързани с повече от един мандат. Такива са бъдещето на „Топлофикация“, концесията на „Софийска вода“, планът за управление и развитието на Витоша – отварянето на планината за хората. Ето три големи теми, по които трябва да се работи, да се предлагат решения.

Например „Топлофикация“. Това дружество за нас е мъртво отвътре. Отлагаме неизбежния край. Значи трябва една много сериозна ревизия, преструктуриране, а ако трябва да се отива и към фалит, но с ясната мисъл, че подсигуряваме отоплението на столичани и спираме безкрайното трупане на дългове и злоупотребите. Това е, например, теза на Контрера, и аз я споделям в по-голямата й част.

Друг пример – искаме развитие на Витоша. Добре, организираме модернизацията на лифтовете и инфраструктурата, променяме плана за управление, за да стане възможно.

А средносрочни цели са например пълната реорганизация на разписанията на градския транспорт, в това число постоянен контрол по някои линии. Друга тема е идеята за въвеждане на безплатен транспорт за учениците до училищата, с което да намалим трафика и да облекчим младите семейства.

Тепърва предстои кампанията, има време да представим идеите си по отделните направления. ВМРО има ясна концепция какво и как да се промени на „Московска“ 33, имаме своите предложения и виждания как да управляваме столицата.

Тодор МИЛАНОВ
Снимка: Станчо ШУКЕРОВ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4