Откриха нов кът за кърмене в парка на Елин Пелин

Откриха нов кът за кърмене в парка на Елин Пелин

На 5 август, в дните на Световната седмица на кърменето, в парка на гр. Елин Пелин беше открит нов кът за кърмене в помощ на младите майки в града и общината. Основен акцент на Световната седмица на кърменето 2019 г. е екипността и съдействието, което всеки от нас може да окаже на майките, за да кърмят. Дейностите, организирани от СЗО, УНИЦЕФ, правителствени представители и други организации за защита, насърчаване и подкрепа на кърменето тази година протичат под мотото „Да подкрепим родителите. Да направим кърменето възможно.“ Община Елин Пелин в продължение на своето партньорство с Алианс на българските акушерки реализира идеята на кмета Ивайло Симеонов за изграждането на специален кът за кърмене в градския парк. В беседката е поставена и икона на Дева Мария – Богородица с младенеца, която да закриля родителите и децата. Освещаването на новата придобивка направи отец Стоян, които извърши и молебен за здраве на присъстващите деца и техните родители.

На откриването на къта за кърмене в парка присъстваха г-н Николай Савов – заместник-кмет на Община Елин Пелин, г-жа Павлинка Герина – председател на Алианс на българските акушерки, д-р Мария Русинова – директор на Банка за майчина кърма гр. София, г-жа Маргарита Янчева – регионален координатор на АБА за гр. Елин Пелин, както и много млади майки с деца.

Един от първите и най-важни избори, които всяка майка трябва да направи, е да избере начина, по който да храни своето бебе. Освен личен избор, това е една инвестиция в здравето на детето, но и на майката. Кърменето може да се окаже предизвикателство, особено за жени, които стават майки за първи път. Когато няма специално обособени места за кърмене, повечето майки се чувстват неспокойни и притеснени да се отпуснат и да накърмят бебето си. Прекъсването на разходката и търсене на най-прекия път до дома, за да се нахрани детето не е решение.

За да подкрепи майките в техния избор на най-естествения и здравословен начин на хранене на бебето си, Община Елин Пелин организира този нов кът за кърмене. В него майките, които се разхождат в парка ще имат възможност да накърмят бебета си в спокойна и приятна обстановка, сред други кърмещи майки. На разположение на младите родители е удобна беседка с покрив, пейки и маса за повиване на бебета на спокойно и сенчесто място в парка.

Реализацията на проекта е със съдействието на Алианса на българските акушерки и на Маргарита Янчева – водещ на информационната кампания „Акушерките близо до майките“ и лекциите за бъдещи родители в гр. Елин Пелин, чието ново издание предстои през есента на 2019 г.

Източник: elinpelin.org


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4