Иновативен проект с реални и полезни резултати (СНИМКИ)

Иновативен проект с реални и полезни резултати (СНИМКИ)

Иновативния проект „Европа в София/София в Европа“ завърши успешно. Заключителна дискусия представи изпълнените дейности и постигнатите резултати в петък, 26 юли, в район Слатина.

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2019, от Фондация РЕГИОН.БГ в партньорство с районите Слатина, Студентски и 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“.

В дискусията участваха представители на партньорите и на целевите групи, гости от Столична община, експерти.

Ръководителят на проекта Мария Йорданова разказа за преодолените предизвикателства и обобщи постиженията.

Кметът на района Слатина Наталия Стоянова говори за добрите европейски практики в работата на администрацията. През всяка от последни десетина година районът е участва в проекти по Програма „Европа“ и ефектът от тях е траен и полезен.

Председателят на Фондация РЕГИОН.БГ Христо Ковачев представи акценти от доклада за добрите европейски практики в Столична община, идентифицирани и популяризирани в изследователския процес „Европа в София/София в Европа”, изработен от екип в рамките на проекта.

Най-важният успех е развитието на иновативният изследователски процес „Европа в София/София в Европа“. От март до края на юли 2019 г. бе създадена информационна база данни с европейски добри практики в Столична община. Основните иновативни дигитални инициативи бяха създаването и утвърждаването на онлайн платформа YОUROPE във видеопортала YouSofia, както и Фейсбук страницата evropasofia, които се превърнаха в главен инструмент за ефективно взаимодействие между целевите групи и партньорите. Чрез онлайн платформата  бяха предавани поточно на живо дискусиите по проекта. А Фейсбук страницата бе средище за информация и обсъждане на темите от изследователския процес „Европа в София/София в Европа“.

Другия новаторски елемент е създадената ефективна информационна мрежа „Европа/София“, включваща медийните партньори: Софийски вестник – хартиен и уеб вариант; Агенция Витоша нюз; Видеопортал „София и Софийска област“; страница на YОUROPE във Фейсбук evropasofia. Особен интерес предизвикаха онлайн излъчването поточно на живо чрез платформата yousofia/yourope на основните събития от проекта. Общо регистрираната аудитория в информационна мрежа „Европа/София“ бе на над 26 хил. преглеждания и посещения.

По мнението на партньорите и потребителите на резултатите от проекта „Европа в София/София в Европа“ като замисъл и реализация той може да бъде причислен към новосъздадените добри практики. Това гарантира неговата устойчивост и сред приключването му.

В разглеждания доклад сред множеството добрите европейски практики в Столична община са откроени два проекта, които са несравними по инвестиции и мащаб, но са сред най-иновативните и със силен социален ефект – развитие на сфийското метро по Линия 3 и пилотната програма за Столична община „Акселератор Стартъп София“.

Развитие на столичното метро с изграждане на третия му метродиаметър (Линия 3) „кв. Овча Купел – Център – ж. к. В. Левски“ е един от феномените, които определят стратегическото развитие на столицата и района София в следващите години. 8 км от бул. „Владимир Вазов“ до „Красно село“ ще бъдат пуснати до края на 2019 г., а следващите 4 км през „Овча купел“ до Околовръстния път при Горна Баня – през 2020 г. Готово е тестваното трасе между станциите „Красно село” и „Бул. „България“. За прокарване на 7-километровия тунел от метростанции „Красно село“ и до Малък градски театър „Зад канала” бе използвана уникалната тунелопробивна машина „Витоша“.

За I и II етап Линия 3 инвестициите са за около 500 млн. евро, а за IV-я етап през кв. „Гео Милев и „Слатина“ са планират още 300 мл. евро.

С тези общо 12 км на третата линия на метрото ще се постигне до 25% намаляване на трафика в зоните, където ще минава. Ще се спестят 11 000 т вредни емисии и се очаква по това трасе дневно да се движат 130 000 души.

В основата на този успех е „Метрополитен” ЕАД, фирма за инвеститорска дейност по проектирането и строителството на метрото и експлоатация на изградените участъци за извършване на превоз на пътници. Неин изпълнителен директор е инж. Стоян Братоев, признат професионалист и мениджър.

На 28 февруари 2019 г. приключи процедурата за кандидатстване с проектни предложения по програмата за иновативни, стартиращи и социални предприемачи „Акселератор Стартъп София“. Тя е пилотна за Столична община, но вече доказа големия си потенциал. От подадените 46 проекта, което показва сериозния интерес, са финансирани 13 и те вече се изпълняват. Един от участници в програмата – „Принтиво“ ООД получи приза „Иновативна компания“ на вестник „24 часа“ от конкурса „Големите Малки“ сред общо 88 кандидата. Компанята е биотехнологичен стартъп, успял да разработи авангардна технология в медицина. Фирмата е специализирана в 3D принтирането на тъкани. Тя е създала собствен биопринтер, 5 биомастила и оригинална методология за 3D биопринтиране на костна тъкан.

Друга актуална тема, представена в доклада, е „софийският въздух“.

Сред проектите на Програма „Европа“ 2019 има 3, които са посветени на този приоритет. Един от тях е на Сдружение „Въздух за здраве“. Резултатите от този и от другите проекти ще съдействат според възможностите си за решаване на проблема, който е един от най-острите за столицата.

Издателят на „Софийски вестник“ Христо Йорданов и гл. редактор на Агенция „Витоша Нюз“ Милен Димитров разказаха за иновативния метод на директното включване и излъчването на живо във видеопортала YouSofia/ YОUROPE, организирането за първи път на студио по европейски въпроси и излъчването му на живо в YouTube.

Своето удовлетворение от развитието на проекта изказа експертът от Програма „Европа“ Ралица Костова.

Дискусия се предаваше на живо в онлайн платформата YоUrope, базирана във видеопортала YouSofia. Тя бе наблюдавана от стотици зрители, част от които бяха ученици от 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“, активно участващи в реализацията на проекта.

 

РЕЗУЛТАТИ ОТ КОНКУРСА ЗА ВИДЕО

 

Конкурсът „Европа в София/София в Европа“ в рамките на проекта бе обявен сред ученици и студенти. До крайния срок 30 юни 2019 г. постъпиха 9 видеа – 7 на ученици и 2 на студенти. Компетентно жури с председател Мария Йорданова, ръководител на проекта, обяви резултатите.

На първо място е  класирано видеото „До Мадрид и назад“ на екип, ръководен от Габриела Велинова от 9 клас в 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“.

На второ място видеото „Младите физици“ на екип, ръководен от Дария Ковачев от 9 клас в 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“.

На трето място видеото „По стъпките на героите“ на екип, ръководен от Христиана Николова от 11 клас в 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“.

На победителите ще бъдат връчени паметни знаци. Трима от отличените ще имат възможност за стаж в “Софийски вестник” и Агенция „Витоша Нюз“.

 

Проект „Европа в София/София в Европа” се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа” 2019, от Фондация РЕГИОН.БГ в партньорство с Район „Слатина”, Район „Студентски” и 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо”


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4