Браво! 1000 лв. за куче без намордник, 300 лв. плащаш, ако го разхождаш без каишка

Браво! 1000 лв. за куче без намордник, 300 лв. плащаш, ако го разхождаш без каишка

Собствениците на кучета над 5 кг, които извеждат домашните си любимци без каишка, ще бъдат глобявани с 300 лева. Отглеждащите агресивни породи кучета пък ще трябва да ги разхождат с повод и с намордник, в противен случай санкцията е 1000 лева. Глобата за животни в района на детски площадки пък скача до 500 лева. Това решиха единодушно депутатите на първо четене на промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Санкциите няма да важат за домашните любимци, които се пускат в обособените за целта места, за кучетата на хора с увреждания или за животни, които участват в лов или състезания.

Досега санкцията за кучета без каишка бе 100 лева независимо от породата и размера на домашния любимец. Разходките по детските площадки също подлежаха на глоба от 100 лева. До завишаването на санкциите се стигна след многобройните случаи на нападнати хора от агресивни животни, както и бруталния случай, при който пет кучета кане корсо убиха 39-годишен мъж край село Владо Тричков.

По време на дебата народните представители се съгласиха, че агресията на животните е огромен проблем, но изразиха резерви дали с тези поправки ще се реши проблемът. Затова Десислава Атанасова обеща, че между първо и второ четене ще бъдат взети предвид всички гледни точки и предложения на заинтересованите страни.

Като основен проблем депутатите отчетоха безконтролното развъждане на кучета, изоставянето на домашни животни, липсата на контрол от страна на общините, както и необходимостта всички домашни любимци да бъдат чипирани. По време на дебата се разрази и спор кой ще мери животните дали са над, или под 5 кг и кой ще извършва контрола.

“Кой ги реши тези 5 кг? Този стандарт е грешен. А и колко са опасните породи кучета? Няма опасни породи, а опасни кучета”, настоя Ерджан Ебатин от ДПС и призова въпросът да не се решава с търсене на личен пиар от актуална тема, а от компетентни хора.

“Не искам да виждам как служителите седят на входа на Южния парк с един кантар”, включи се и Бюрхан Абазов. Според него най-големият проблем е неприлагането на закона, тъй като обищините нито имат стимул да го правят, нито имат финансовата възможност и кадрови ресурс.

Според Валери Симеонов пък няма нужда от мерене на входа и изхода на парка, а решението е просто – всички кучета да бъдат с намордник независимо от породата и размера, а контролът за прилагането на мярката да се прехвърли към полицията.

“При извеждане кучето трябва да има намордник – вкъщи да хапе, когото си иска”, посочи лидерът на НФСБ.

Михаил Христов от БСП предложи да не се глобяват собствениците, а да се въведат рестрикции за отглеждането на агресивни породи.

“В Румъния е забранено да отглеждаш питбул и ротвайлер. По-доброто решение е превенция, а не глоби на хората. Агресивните кучета да бъдат поставени под рестрикции и да не ги отглежда всеки, защото те копират поведението на човека”, посочи соцдепутатът.

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък посочи, че с така направените промени се освобождават от санкции собствениците на кучета под 5 кг, тъй като досега и те подлежаха на глоба, ако ги разхождат без каишка.

Източник: dnes.bg


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4