Проведе се студио дискусия „Smart София“ в Дома на Европа

Проведе се студио дискусия „Smart София“ в Дома на Европа

На 20 юни 2019 г. в Дома на Европа се проведе Студио дискусия „Smart София“ – основно събитие от проекта „Европа в София/София в Европа“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2019. Проектът се изпълнява от Фондация РЕГИОН.БГ в партньорство с районите „Слатина“, „Студентски“ и 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“.

Публичната дискусия бе предавана на живо в платформата YоUrope, базирана във видеопортала yousofia.bg в YouTube.

В дискусията участваха екип на Фондация РЕГИОН.БГ, представители на партньорите, на Център за градска мобилност, Софийска вода, експерти и на целевите групи. В събитието се включиха Димитър Дилчев, кмет на Район „Студентски“ и Велина Белева, заместник-кмет, общинският съветник Ботьо Ботев, представители на район Слатина – Стефка Любомирова и Димо Василев, Елена Георгиева, директор на 157 ГИЧЕ заедно с представителна група учители и ученици, доц. Йосиф Аврамов от БТПП и медийните партньори от YouSofia, в. „Софийски вестник“ и Агенция „Витоша нюз“”.

Студио дискусия „Smart София“ се проведе в три панела.

Модератор на първият панел „Smart образование“ бе Мария Йорданова, ръководител на проекта.

За дигитализиране на висшето образование у нас компетентно говори Етиен Янев, маркетинг специалист, учител в студентски кампус за бизнес умения в Европа – RANEPA International.

Ана-Мария Тулилова, ученичка от 157 гимназия „Сесар Вайехо“ представи оригинално темата „Образованието в бъдещето“.

Информация за пилотната за Столична община Програма „Акселератор Стартъп София“ обяви Александър Сарафов, мениджър на програмата. Програмата „Акселератор Стартъп София” цели да съдейства за ускорен достъп до финансиране на иновативни, стартиращи и социални предприемачи на територията на Столична община като ги подпомогне при разработване и представяне на добре обосновани предложения към потенциални инвеститори и финансиращи организации, като повиши техния капацитет за пълноценно взаимодействие с банковия сектор и като ги насърчи към развитие и промотиране на иновативни продукти и услуги с висока добавена стойност.

Модератор на вторият панел „Smart общество“ бе Христо Ковачев, председател на Фондация РЕГИОН.БГ.

Професионална презентация на интелигентните системи на столичния в градски транспорт направи Методи Аврамов, директор „Стратегии, иновации и международни проекти“ в Център за градска мобилност.

За „умните водомери“ на „Софийска вода“ разказа Павел Михайлов от столичната компания за водоснабдяване.

На въпроса „Как „дигитализирахме“ футболното първенство в четвърта дивизия?“ увлекателно отговори Милен Димитров, мениджър във видеопортала yousofia.bg.

Христо Йорданов, издател на „Софийски вестник“, бе модератор на третия панел: „Smart Европа.

Бяха направени преки включвания от гр. Тун, Швейцария за „Умния“ транспорт (Величка Котева,); от Залцгитер, Германия за „смарт“ администрация по немски се включи директно Крум Крумов; за „умните“ сгради от кв. Асперн, Виена, пряко в ефир говори в Елена Крумова.

Румяна Конева, директор на Дом Витгенщайн, Виена, представи изложбата „В сърцето на София. Европейски присъствия в съвременния архитектурен облик на българската столица“.

 

С компетентното участие на Александър Високомогилски и Георги Сексенов бяха направени преките включвания от Европа и цялото събитие бе излъчено на живо в YouSofia/YоUrope.

Линк от събитието: https://www.youtube.com/watch?v=0CiU5i98Y9M&feature=player_embedded

Проектът цели с иновативни дигитални инициативи да се развива изследователския процес „Европа в София/София в Европа“ за активизиране на синергията между представители на местната власт, гражданското общество, стартъп екосистемата. Вече заработи и се утвърждава онлайн платформа YоUrope във видеопортала YouSofia (www.yousofia.bg), която е главният инструмент за ефективно взаимодействие между целевите групи. Изработени са предавания и видеопродукти за онлайн платформата. До 30 юни успешно ще приключи конкурсът за видео „Европа в София/София в Европа“, като негови инициатори са ученици от 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4