Иде Шопският празник! ВИЖТЕ ПРОГРАМАТА!

Иде Шопският празник! ВИЖТЕ ПРОГРАМАТА!
Всеки от дните на Шопския празник включва различни тематични събития, които привличат интереса на хората от околността и от столицата, запознават ги с характерни местни обичаи и особености и дават възможност за изява на културата и бита на шопите и на гостите на празника. Само след броени дни градът ни ще живее с пулса и емоцията на шопския бит, култура и душевност!

Тази година празничната програма започва от 17 юни и продължава до 23 юни с много събития за малки и големи. Първият ден – на празника „Свети Дух“, както традицията повелява е отреден за празнично утринно богослужение, следвано от водосвет, курбан за здраве и освещаване на хлябовете в местността „Църквето“ край града и народно веселие с богата музикална програма с изпълненията на Илия Луков.

В деня на литературата – вторник, а в литературното кафене от 18:30 ч. жителите и гостите на града ще имат възможност да се срещнат с 5 известни членове на клуба на писателите криминалисти „Саламандър“ – Бойко Беленски, Боряна Дукова, Тео Буковски, Божидара Цекова и Ангелина Дичева.
По същото време талантливите деца на община Елин Пелин ще представят детски фолклорен концерт на сцената в парка, а по-късно от 20:30 ч. в салона на НЧ „Елин Пелин 1896“ ще има безплатна прожекция на филма „БЯГАЙ“ с режисьор Матей Ганчев, който е заснет през лятото на 2018 г. в гр. Елин Пелин.

Сряда е ден на изобразителното изкуство с конкурса „Захарно петле“ за най-малките деца, както и с традиционната изложба на местни художници, приложници и скулптори. Изложбата ще отвори врати от 18:30 ч. в Ритуалната зала на Община Елин Пелин.
Вечерта от 19:00 ч. в салона на НЧ „Елин Пелин 1896“ ще има премиерна за града прожекция на 5-серийния документален филм „С нами Бог“ на режисьор Степан Поляков, разказващ за Третото българско царство.
В деня на спорта – четвъртък на площада пред Общината, както и на спортната площадка „Мургаш“ до градския стадион ще има забавни спортни състезания и демонстрации за малки и големи: художествена гимнастика, лека атлетика, айкидо, борба, таекуон-до, голф, акробатика, детски футболен турнир, плажен волейбол, крикет, стрийт фитнес за деца и турнир по ускорен шахмат.

По повод официалното побратимяване с град Лесковац, Република Сърбия и отбелязването на 30 години „Рощилияда“ в четвъртък 20.06.2019 г. организираме Сръбска вечер със специалните ни гости Драгана Миркович и Бобан Здравкович.

Официалното откриване на Шопски празник 2019, който се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев ще бъде в петък, 21 юни.
Заедно с богата концертна програма жителите и гостите на града ще може да опитат традиционни ястия на кулинарната изложба „Гозбите на шопа“, която ще се проведе в събота от 11:00 ч. в градския парк и ще видят уникални ретро автомобили в един парад на пл. Независимост от 12:30 ч. до 15:00 часа.

В неделя сутрин от 10:30 ч. отново в градския парк ще се проведе и изложба на домашни любимци с много забавления за малки и големи собственици на различни видове животни.

В последните три поредни дни град Елин Пелин ще се превърне в сцена за изявени фолклорни изпълнители и танцови състави както от общината, така и от цялата страна. Популярните участници в музикалната програма са: Янка Рупкина, Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Володя Стоянов, ансамбъл „Добруджа“, гр. Добрич, АНПТ „Граовска младост“, квартет „Славеите на Надка Караджова“ и други. За почитателите на съвременната музика специални гости на празника са Веселин Маринов, Павел и Венци Венц.

Посланието на 50-о юбилейно издание на Шопски празник 2019 е да познаваме и пазим корените си и да поддържаме живи българските традиции! Надяваме се тази година то отново да достигне до сърцата на всички зрители, гости или участници на събитията, докоснали се до празника.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4