Стойчо Младенов: ЦСКА не е сиропиталище!

Стойчо Младенов: ЦСКА не е сиропиталище!

Когато Стойчо Младенов говори за ЦСКА, останалите трябва да се изправят и да слушат внимателно. Екзекутора на Ливърпул отдавна си извоюва правото да казва всичко, свързано с червения клуб. Най-успешният треньор в новата история на ЦСКА – донесе две шампионски титли (2003, 2008), като тази от 2008 година все още е последна във витрината на “армейците”. За футболиста Стойчо Младенов всичко отдавна е изписано – голове, рекорди, трофеи, паметни мачове и… любовта на червената публика. Намерихме Стойчо Младенов в далечен Казахстан, където е треньор на Кайсар. Благодарим му, че се съгласи да даде ексклузивно интервю за сайта Букмейкър Рейтинги по доста теми:

-Господин Младенов, говорим два-три часа, след като научихте неприятната новина за кончината на Краси Безински.
-Сутринта имахме тренировка и след нея Тошко Янчев (б.р. – помощник на Стойчо Младенов в екипа на Кайсар) прочете в медиите, че Краси Безински преди един час е починал. Просто замълчахме с Анатоли Нанков и Тошко. Просто едно дълбоко мълчание. Моите съболезнования към всички, които чувстват Краси като приятел. Загубихме един голям човек, твърдо заявявам голям човек, защото всички, които бяхме в това поколение и той се присъедини малко по-късно към нас… Това поколение беше златно за ЦСКА и българския футбол. Казвам го категорично – той беше различен. Винаги благ, добър човек, винаги над нещата. Краси беше различен от всички останали – винаги намираше точните думи, нито да се обиди, да се засегне или да те нарани с някаква дума, която не си очаквал. Изключително благ човек.

-Какво ще си спомняте за футболиста Краси Безински?
-Сърцат, боец! Такъв беше Краси. Той се раздаваше на сто процента винаги – не само в мачовете, които играеше с невероятен хъс. Раздаваше се и на тренировки.

-Воденият от вас Кайсар вече четири мача е без загуба, един от тях бе равен с Астана. Доволен ли сте от представянето на отбора в първите кръгове на шампионата?
-Тук отизивите за представянето ни са положителни. В първите два мача паднахме на собствен терен, надиграхаме противника категорично, но просто малшанс. Създавахме положения и изпускахме, така и не успяхме да отбележим гол. Загубихме след статични положения. Въпреки тези две поражения не загубихме своя облик и продължаваме със стил на игра, който сме изградили. Досега всичко е успешно, надявам се тази серия да продължи. Да, четири мача сме без загуба, като в тези четири мача играхме със сериозни противници, срещу едни от най-добрите отбори. Предстоят още много тежки мачове, но отборът има стойност, има облик и стил на игра, което радва хората.

-Каква цел сте си поставили лично вие за този сезон?
-Ние се стремим да израстваме всеки един сезон, едно място по-напред да бъдем, но да е по-напред. В първия сезон завършихме шести, тази година бяхме на 5-то място. Сега, ако се класираме четвърти или трети, ще имаме право на участие в турнирите на УЕФА.

-Готов ли е клубът за участие в евротурнирите?
-Подготвяме се. Ако не тази година, догодина ще го осъществим това нещо. Такива са нашите идеи, защото повече от една година се прави ремонт на стадиона – ново осветление, седалки, нова поливна система, всичко се обновява. Ние от доста време играем на помощно игрище, докато тече ремонтът на основния терен. Така че клубът се подготвя за този момент. Ако не тази година, другата ще успеем да се класираме за УЕФА, защото работя с изключително професионално ръководство. В лицето на губернатора имаме човек, който гарантира добро бъдеще на Кайсар, човек, който обича футбола и ни е предоставил отлични условия за работа. Ние нямаме нещо, което да ни липсва. Всичко, което съм се договорил с губернатора, е налице, просто от нас се иска да играем и да постигаме целите си. Да, ще бъде трудно нашият клуб със своята история да се класира за евротурнирите, но и това е възможно. С такъв човек като губернатора Керимбек Кушарбаев, всичко е възможно, ние вярваме и работим в тази посока.

-Получавате ли подкрепата от страна на феновете?
-Тя се увеличава постоянно. Хората виждат, че сме изградили нещо трайно и стойностно. В момента клубът разполага с една стабилност – имаме добър отбор, има постоянство в отбора, играем постоянно добре, нямаме спадове и катаклизми. От друга гледна точка – финансова и като база, всичко е налице. Условията са много добри.

-Гледахте ли дербито между ЦСКА и Левски?
-Имахме мач и веднага след това се придвижихме, за да изгледаме срещата. ЦСКА изпусна възможността да се доближи до Лудогорец, по-точно направи така, че да да се отдалечи. Като мач не искам да коментирам, защото в края на краищата всеки си има своето виждане – никога не съм коментирал игтрата на ЦСКА, няма и да го направя. Като фен подкрепям ЦСКА, но знам, че каквото и да кажа, ще се приеме по различен начин от различни хора – някои ще се засегнат, други ще се поласкаят, трети ще се разсърдят… Затова моето желание е само да подкрепям любимия ми отбор.

-В сряда е реваншът срещу Ботев Пловдив за Купата на България. Мнозина определиха този двубой за мач на сезона и спасителен мач. Така ли е?
-Купата на България никога не е била от такова голямо значение за ЦСКА, купата винаги е била утешителна. Ние никога не сме се примирявали с този трофей. Мен и моето поколение специално така са ни възпитавали. Аз не приемам някои изказвания на хора в клуба. На италианеца трябва да му се обясни, че ЦСКА и митоложията, която винаги е съществувала, не трябва да се променя. ЦСКА трябва да побеждава и да става шампион с цената на всичко. А не да се правят изказвания, че не е задължително да станем първи, че може да вземем купата… Няма такъв филм, в ЦСКА са ни възпитавали победа и само победа. Ако ЦСКА не стане шампион, винаги сме го приемали като провал, като трагедия. Не може да принизяваме нивото на ЦСКА към всички останали клубове. ЦСКА винаги трябва да бъде на върха с цената на всико. Този манталитет на победител никога не трябва да угасва в редиците на ЦСКА. От ранга на такива изказвания на част от ръководството – не са ми приятни, казвам го като цесекар. Далеч съм от сегашното ръководство, но знам Гриша Ганчев каква куче марка и характер е и се учудвам, че се допускат такива изказвания от хора, които нямат понятие. Звучи критично, не исках да критикувам, но не мога да се сдържа в този момент с такова изказване.

-Вероятно този човек все още не осъзнава какво е ЦСКА?
-Да не им дават възможност за публична изява. Това показва, че мястото му не е там.

-Лудогорец поведе с 5 точки, притеснителна разлика ли е това за оставащите кръгове до края на шампионата?
-Нищо не е загубено, имаме директен двубой, а и те ще играят с другите отбори от първата шестица. Битката трябва да се води докрай. Манталитетът на всички клубове в Европа, които се борят да бъдат шампиони, бият се до последния момент и когато шампионатът е оспорван до последния мач, до последния гол, това е истината във футбола. Това поддържа цялата спортна общественост, затова футболът е магия. А не да се получи разлика от 3-4 точки и да се предаваме. Напротив – мобилизация, пълен предел, всичко трябва да бъде на топ ниво в момента. Безкомпромисно да се следва всеки мач и да се обмисля всяка стъпка. Едно – да не сбъркаме ние и второ – да направим така, че съперникът да сбърка.

-Съвсем скоро правих интервю с Аспарух Никодимов. Той каза, че само двама души в момента могат да се справят в ЦСКА – Стойчо Младенов и Любослав Пенев. Какво мислите за Любо Пенев, справя ли се в ситуацията?
-Благодаря на бате Паро, че ни оценя по такъв категоричен и ясен начин. Любо утвърждава тази последователност на кадри, които са в състояние да промени положително нещата. И аз се радвам, че му се гласува доверие, защото е доказано, че хора отвън, са сто процента неуспешни за ЦСКА.

-Любослав Пенев обаче доста остро критикува съдийството напоследък. Дори използва думата клане. Вашето мнение?
-Наистина не мога да взема отношение по тази тема, тъй като не съм наблюдавал всички мачове.

-Какво трябва да предприеме ЦСКА през лятото, накъде може още да се развива?
-Първо – пълен спортно-технически картбланш на треньора и второ – надявам се ЦСКА да надгради пунктовете, които са слаби и не се оправдаха тази година. Да се подменят без компромиси, защото в ЦСКА няма място за живуркане, ЦСКА не е сиропиталище, там трябва да бъдат най-добрите във всяко отношение. На всеки едно ниво – селекционната политика, трансферната, покупко-продажбите, спортно техническата част, всичко.

-И за финал, какво бихте казали на феновете на ЦСКА, които винаги са показвали уважението и любовта си към вас?
-Взаимни са уважението и любовта. Аз никога няма да забравя годината, в която дойдоха при мен, работехме с Титан, в един момент, в който имаше напрежение. Помолиха ме с цената на всичко да не си тръгвам, защото до този момент в историята винаги съм си тръгвал от ЦСКА, когато нещата не са такива, каквито смятам, че трябва да бъдат, а не са. Феновете ме помолиха да водим битката заедно. И тогава естествено спонтанно обещах, че няма да си тръгна, че ще защитавам ЦСКА, както винаги съм го правил заедно с тях. И ние успяхме в тази битка. Така трябва да бъдат всеки един момент – задружни и обединени, както тогава, да отстояват марката ЦСКА навсякъде.

Стефан РАЛЧЕВ,


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4