MANOWAR – една история за крале 2

MANOWAR – една история за крале 2

(продължение)

Междувременно край Ню Йорк, през 1991 г. Manowar построяват собствено студио, което нарекли Haus Wanfried, както се казва и дома на композитора Ричарт Вагнер. След тези промени групата вече била напълно готова да издаде и нов албум. Manowar остават верни на своя стил и новия албум “The Triumph Of Steel” успокоил феновете, които били притеснени от 50 процентната промяна в състава. Албумът излиза през септември 1992 г. отново чрез Atlantik. Песни като “Ride The Dragon”, “Metal Warriors”, “Тhe Power Of The Sword” доказват, че слуховете разпространявани в пресата, че Manowar са изменили на своя стил, са напълно неоснователни. Особен интерес в албума предизвиква 28 минутната композиция “Achiles,Agony And Extasy In Eight Parts”, посветена на омировата Илияда. В една от частите на песента се откроява дръм солото на Райно, което доказва, че Скот не е сгрешил в своя избор. Към песента “Metal Warriors” е заснет концертен видеоклип- третият в историята на Manowar.

Логично след албума, музикантите се отправят на световно турне, на което за пръв път свирят в Гърция. В последствие, Manowar изнасят четири концерта в Япония, след което излизат в десет месечна почивка. В този период, договорът с Atlantic изтекъл и не бил подновен. Групата подписва нов договор  с крупната компания Geffen Records. Като начало новият лейбъл преиздава албумите “Into Glory Ride” и “Hail To England”, а отделно пускат и видеокасетата “Secred Of Steel” съдържаща 15 минутна биография на групата.

Новите издатели, противно на очакванията, не изпращат музикантите да записват албум, а им предлагат да се отправят на поредното турне. През 1994 г. новият концертен сезон е открит с лайфове в Англия и Дания. На това турне, в Хановер групата подобрила собственият си рекорд, за най-шумната в света, като уредите отчели 129,5 децибела, излезли от 10 тонни колони (с дължина 12,2 метра и ширина 6,4 метра)!!!

Тази година преминава в обиколки по Европа. Веднага след това, момчетата се захванали със запис на поредният си шедьовър. И за пореден път променили състава си. Китаристът Дейвид Шенкъл решава да завърши класическо музикално образование по китара и останалите музиканти веднага се заели с  търсенето на подходящ заместник. Така на едно шоу  за мотори, Джой се запознал с Каръл Лоугън и в последствие той единодушно е избран за нов китарист. Паралелно с това, Скот Кълъмбас сяда отново зад барабаните. Неговият син бил оздравял напълно и завръщането му не представлявало никакъв проблем.

В този състав през 1996 г. Geffen издават осмият албум на Manowar – “Louder Than Hell”. Албумът е с класическо хеви звучене, а новият китарист се включва отлично в бандата. В албума Каръл доказва, че може да създава изключителни композиции  и че е прекрасен китарист, което изпъква най-вече в парчето “My Spirit Lives On”. На фона на албума се откроява и инструментала “Today Is A Good Day To Die”, посветен на борбата на индианците срешу европейските колонизатори. Баладата “Courage” и “Brothers Of Metal” са направени десет години по рано, но виждат бял свят чак в този албум. Паралелно с излизането на албума е заснет и видеоклип към песента “Return Of The Warlord”. Дошло време Manowar да се отправят към поредното турне. То стартира в САЩ и после в Южна Америка, където музикантите се убеждават, че и там имат множество фенове. След това, концертите продължили в Европа и като резултат от тях е издаден първият концертен диск (двоен) на Manowar през 1997 г. Албумът е озаглавен “Hell On Wheels”.

Последва заслужена почивка и веднага след това групата стартира ново турне наречено “Hell On Stage”. На него Manowar покоряват Скандинавия и за пръв път Русия. В този период, Manowar по собствено желание решават да сменят своя издател и подписват договор с мега-компанията Nuclear Blast. Първият диск за новите издатели е отново концертно двойно CD със заглавие “Hell On Stage”, издадено през 1999 г. Причината за този ход е, че феновете искат да имат повече концертни песни на групата, а тяхното желание е закон за музикантите. През 2000 г. Nuclear Blast издават и двучасов видеоматериал за Manowar, съдържащ дейността на групата през последните 6 години. Видеото е озаглавено – “Hell On Earth part 1”.

Вече е време за нов студиен албум и музикантите започват направата му в домашното студио на Джой – Hell, през 2001 г. През лятото на 2002 г. се появява пилотният сингъл “Warriors Of The World United”, а веднага след това и албума  озаглавен “Warriors Of The World”. Той впечатлява със своята разнообразност. За пръв път Manowar правят и два кавъра – “Nesun Dorma” на Пучини и “An American Trilogy” на Елвис Пресли. Към едноименната песен – “Warriors Of The World” музикантите заснемат и  видеоклип.

Промоцията на албума стартира в САЩ през месец май, последва и участие на фестивала Metal Meltdown IV. Европейската част на турнето стартира през юни и завършва през декември. Междувременно Nuclear Blast пускат сингъла “An American Trilogy/Fight From Freedom”, a малко след това и EP-то “The Down Of Battle”, съдържащо две нови песни – едноименната и “I Believe”. Към втората песен е заснет и видеоклип.

В първата част на 2003 г. музикантите правят още няколко концерта, а лейбълат издава DVD-то  “Hell On Earth part 2”. Останалата част от годината Manowar изкарват в заслужена почивка, а в самия и край, лейбълът на Джой Ди Майо –  Magic Circle Music пуска DVD-то “Hell On Earth part 3”. През 2004 г. изтича договорът на групата с Nuclear Blast и Manowar вземат решение да издават албумите си чрез Magic Circle Music.

През 2005 г. излиза и DVD-то “Hell On Earth”part 4”.  Към това издание има и бонус диск съдържащ 2 песни от предстоящия албум на групата. В този период, Manowar наблягат на концерти в Сащ и Канада, а в края на годината идват и в Европа където изнасят концерт и в Турция. На фестивала в Германия “Earthshaker Fest – 2005” групата прави грандиозен концерт, на който свирят и всички бивши членове на Manowar. В добавка на това, на сцената е разположен цял оркестър и хор от по 100 човека. Цялото шоу е издадено на DVD през 2006 г. Същата година музикантите обявяват, че ще излезе и новият им албум, но инцидент с мотоциклет на китариста Каръл Лоугън отлага излизането му. В края на 2006 г. излиза EP-то “The Sons Of Odin”, в което феновете чуват и нови песни от дълго чаканият албум. Той се появява през февруари 2007 г. и носи заглавие “Gods Of War”. Новият албум е напълно различен от останалите – той е изцяло концептуален. Албумът е много разгънат, симфоничен и оркестрален. Към него има и бонус парче – “Die For Metal” – заснет е и видеоклип. Следва турнето “Deamons, Dragons and Warriors”, на което подгряваща група са Holyhell с бившият барабанист на кралете – Райно.

През 2007 г. година Manowar свирят за пръв път и в България, където в знак на почит към феновете изсвирват българския химн. После, същата година Manowar организират и собствен фестивал наречен Magic Circle Festival.

В края на годината излиза и третият концертен албум на групата озаглавен “Gods Of War Live”.

През следващата 2008 г., през юли, Manowar чупят рекорда на Гинес за “най-дълаг метъл концерт”. На шоуто в България Manowar свирят 5 часа! На този концерт групата изпълнява 43 песни (почти половината от цялото им творчество). Този лайф остава уникален и с още нещо. Музикантите свирят заедно и със Софийската филхармония, с която изпълняват някой парчета за пръв път на живо. Най впечатляващото е “The Crown And The Ring”. На този ден излиза и сингълът “Die With Honor”.

През 2009 г. Manowar обявяват, че започват работа по грандиозен проект съвместно със световноизвестния немски писател Волфганг Холбейн включващ албум, филм, книга и видео игра. Като премиера на това начинание, през юли излиза EP-то “Thunder In The Sky”. Песента “Father” в това EP e записана на 16 езика.

През лятото Manowar правят минитурне в Европа. Групата издава и петата част на DVD поредицата “Hell On Earth”.

През новата 2010 г. започва с турнето “Death to Infidels Tour” преминало през Европа и Южна Америка, където групата свири за пръв път и в Чили.

В самия край на годината, Manowar обявяват, че за барабанист е привлечен официално Дони Хемзик – барабанистът от първия албум и гост барабанист през последната година.

По този случай Manowar записват наново “Battle Hymns” и албума излиза през ноември 2010 г. с две бонус-лайф песни. Няколко месеца по-късно – през април 2011 г, умира бившият барабанист на групата Скот Кълъмбъс.

През тази година Manowar провеждат турнето “Battle Hymns 2011”, на което след 16 г. отново свирят във Великобритания.

През 2012 г. групата издава своя единадесети студиен албум озаглавен “The Word Of Steel”. Една от песните “El Gringo” Мanowar правят специално за едноименния филм. Албумът излиза през юни (дигитално), а през месец октомври и на физически носител. Същата есен Manowar се отправят на турне промотирайки новия запис.

През 2013 г. Manowar издават лайф-албума “The Lord Of Steel Live” и веднага след това потеглят за турне в Скандинавия.

През 2014 г. се навършват 25 години от излизането на шедьовъра “Kings Of Metal” и Мanowar решават по този случай да го презапишат наново, като добавят и нови аранжименти. Резултатът е озаглавен “Kings Of Metal MMXIV”. В албума взема участие и световноизвестния актьор Брайън Блесед. Веднага след това започва и световното турне в подкрепа на албума. През тази година групата за пръв път свири в Израел и Полша. Това турне продължава и в следващата 2015 г. с концерти в Чехия, Германия, Швейцария и завършва с участие на фестивала Monsters Of Rock в Бразилия.

Новата 2016 г. Manowar започват ударно с турнето “Gods And Kings World Tour”. На него групата отново покорява нови територии – Словакия, Латвия и Беларус. Малко след тези концерти, музикантите разпространяват съобщение, че следващото им турне, което ще започне през 2017 г. ще бъде най-грандиозното в цялата история на групата и ще бъде прощално за феновете. Дошъл е момента, в който кралете на метъла, трябва да си кажат сбогом с верните фенове и да излязат за една последна битка.

Турнето започва с концерти в Скандинавия и Германия и е озаглавено “The Final Battle”. За него те наемат бразилския барабанист Маркъс Кастелани, като гост музикант.

През следващата година, Manowar дават изявление, че започват работа по нов студиен албум, като е обявено, че той ще излезе в три части, под формата на EP-та. През това време, след проблеми с американското законодателство, китаристът Карл Логан е заменен от бразилския младок И. В. Мартел.

В началото на  2019 г. кралете продължават своето прощално турне, изнасяйки концерти в Израел, Русия, Беларус, Чехия, Скандинавия, Англия, като постоянно се допълват нови дати за концерти. За постоянен барабанист те привличат Андерс Йохансон, направил кариера с Hammerfall. Излиза на пазара и първата чат от новата музика на Manowar, ЕP-то “The Finale Battle 1”. Песните в него показват, че музиката в албума ще бъде един отличен завършек на кариерата на Manowar. Интрото „March Of The Heroes Into Valhalla” звучи наистина епично и не случайно е избрано за откриващо на концертите им. В песента „You Shall Die Before I Die” вокалите са поверени на лидера Джой Ди Майо.

По време на тази достойна и впечатляваща кариера, Manowar оставиха своя траен отпечатък върху хеви метъла, благодарение на комбинацията от уникално майсторство и прецизност, както и характерното за тях писане на песни. С ненадминато убеждение и вяра в собствените сили, упоритост и смелост, групата издържа и на най-непосилните предизвикателства. По време на дълголетна си кариера Джой и компания подариха на феновете, това което те обичаха най-много: Брилянти и качествени албуми, масивен и мощен звук на концертите си и най-важното – песни, които възхваляваха дързостта и духа на всеки индивид, вярата на хората в себе си и позитивната енергия и начин на мислене. Именно с това отношение те успяха.

 

Венелин ЙОРДАНОВ

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4