Емил Велев: В Левски има пълни пешеходци! Десет години само калъфки е разочароващо

Емил Велев: В Левски има пълни пешеходци! Десет години само калъфки е разочароващо

Емил Велев е човек, който винаги говори откровено. На мнозина може да не им е приятно, но той винаги е бил прям, а това рядко продължава да се среща сред днешните футболни представители. Емил Велев отдавна си е заслужил правото да коментира Левски, той е 3 пъти шампион, 2 пъти носител на купата на България и веднъж носител на купата на Съветската армия. Има четвъртфинал за КНК със сините. И най-важното, но не на последно място – Емил Велев донесе последната шампионска титла във витрината на Левски (б.а. – а последният трофей бе на 1 август 2009 година – Суперкупата на България). Треньорът изведе тима до шампионската титла през 2009 година. Ето първото му интервю пред Букмейкър Рейтинги два дни след дербито Левски – Лудогорец и няколко дни преди Вечното дерби между ЦСКА и Левски:

-Господин Велев, да започнем от там – Павел Колев даде сравнение, че ако е било в друга страна, Козмин Моци щеше да получи 5 наказание за провокация. Ангел Петричев обаче каза, че Моци е най-обичаният футболист в България и не е провокатор. Какво е вашето мнение?
-Нещата могат да се тълкуват по много различни начини. Не знам какво ще бъде тълкуванието на БФС. От една страна наистина малко странен червен картон, защото да се радваш, пък да те изгонят?! От друга страна обаче си беше чиста провокация, защото Моци отиде и провокира публиката на Левски. Защо не се зарадва пред феновете на Лудогорец. Аз ги видях – те бяха двама мъже и една жена. Явно не му е било много удобно да отиде в лявата част на сектор “А”. И ако гледаме на тези негови действия като на провокация, според мен правилно показан втори жълт и съответно червен картон.

-Можеше ли Левски да вземе нещо в този си вид от Лудогорец?
-Мисля, че по-подготвеният отбор в дербито беше Левски. И ако съдията имаше топки да даде дузпа за Левски, резултатът ставаше 1:1 и не се знаеше от тук нататък как ще завърши срещата. А да не говорим, че хиляда процента трябваше да бъде изваден червен картон на Кешерю за удар с крак в главата на Иван Горанов.

-Как тълкувате действията на съдията? Не е видял положенията, не е искал да ги отсъди правилно?
-Вече ви казах, зависи съдията дали има топки или не.

-Какво очаквате от предстоящото дерби с ЦСКА?
-Винаги са ставали оспорвани мачове и винаги е имало заряд особено по трибуните. Очаквам много мотивиран Левски. Иска ми се двама-трима от по-младите да се появят в игра. Сигурен съм, че ще играят с още по-голямо желание, тъй като и дразнителят е друг, тук говорим за дербито на България. В такива мачове младите се каляват и според мен ще играят още по-добре, отколкото срещу Лудогорец.

-Това означава ли, че тези млади момчета според вас трябва да получават шанс в първия отбор?
-Такава трябва да бъде тенденцията.

-Павел Колев каза, че приоритет на Левски е да бъде стабилизиран, да не бъдат привличани скъпи и много чужденци?
-Вижте, тук не е въпросът да има деление постоянно. Ако говорим за класни чужденци – да, но ние виждаме, че в Левски има пълни пешеходци, като Тиам и това момче, което дойде от Швейцария – Давиде Мариани. Да не говорим за Паулиньо, който е пълен турист!

-Бяха върнати стари пушки – Божинов, Ники Михайлов, Живко Миланов. Имаше ли полза от това и ще има ли полза от тук нататък?
-За Живко и Ники – с две ръце бях за тяхното завръщане. Станислав Костов прави силни мачове за своето ниво, но нямаше късмет този път срещу Лудогорец, а можеше да вкара 2 гола.

-Правилно ли беше да бъдат освободени с лека ръка Кабрал, Яблонски и Цветкович, като се видя какво се случи преди мача с Лудогорец?
-Надали щеше разликата да е толкова голяма, ако те бяха на терена. Рано или късно се взимат и такива решения. След като не искат да преподписват, да си им дава шанс ли?! Ние ги видяхме – те играха силно срещу по-непретенциозните отбори. Като дойдоха по-силните съперници и тях ги нямаше.

-Сезонът навлиза в заключителна фаза. Какви трябва да бъдат действията през лятото – мащабна селекция, налагане на юноши, но пък феновете искат някакъв трофей…
-Съветници в Левски има много. През годините такива съветници са събаряли империи – хубаво го каза Мъри. Трябва да се оставят хората, които ще отговарят за тези процеси, да работят. Но това да са избрани хора, които са познати и могат. Аз точно не мога да дам рецепта, а и нямам желание, след като съм извън Левски вече почти десет години.

-Ще се справи ли Павел Колев със ситуацията?
-Той би трябвало да може да се справи, но трябва да намери необходимите хора. Сега обаче видяхме, че идват румънци и ще правят селекцията. Някакъв Богдан… не го знам какъв е и какви качества притежава. Но щом собственикът и ръководството са сметнали, че може да се справи.

-Споменахте, че вече десет години не сте в Левски. Скоро ще станат точно 10 години от титлата, която вие за последно донесохте през 2009 година.
-Това не е било никога, но ето, че има и тъжни моменти. Тук искам да вмъкна и за великия Сашо Костов – с неговата кончина приключи една цяал ера за Левски, която беше страхотна.

-Феновете все така чакат трофей…
-(прекъсва ме). Нормално е да искат. 10 години без нищо, само калъфки е много жалко и разочароващо за всеки един фен. Всичко това при положение, че знаем какво означава Левски!

Стефан РАЛЧЕВ, bookmaker-ratings.bg


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4