ВМРО на протест пред турското посолство: Чавушоглу, #ИзвиниСеБе

ВМРО на протест пред турското посолство: Чавушоглу, #ИзвиниСеБе

ВМРО организира протест пред сградата на турското посолство заради скандалните думи на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, която заяви, че Турция се меси във вътрешните работи на България и нежеланието му да се извини за тези изказвания.

Демонстрацията бе инициирана от младежката организация на ВМРО в София и започна в 8.30 ч. на 1 април пред посолството на Република Турция. Присъстваха много членове и симпатизанти на партията от София и областта. Те носеха плакати „Чавушоглу, #ИзвиниСеБе!“,  „Не на намесата на Турция във вътрешните ни работи“, „Българите мюсюлмани са наши братя. Те не са турци“, „Турция, не се меси.Тук не е Булгаристан!, „България е суверенна държава“.

Настояваме турската държава да се извини за изключително наглото и нахално изказване на външния министър Мевлют Чавушоглу, който на всичкото отгоре се похвали, че се меси във вътрешните работи на България, заяви заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки за „Здравей, България” по НОВА.

Организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов беше категоричен, че изказването на турския външен министър е ясна провокация с цел да се заздравят позициите на Ердоган и да се покаже, че Турция продължава с агресивната си политика  на териториите на Османската империя.

Това не е за първи път. Настояваме България да има твърда позиция срещу всички тези провокации на Турция и да отстояваме нашите национални интереси, допълни той.

Няма да оставим нещата така, категоричен бе пред БНР депутатът и заместник-председател на ВМРО Атанас Стоянов:

Искаме да изразим нашата категорична позиция, че Турция не за първи път пряко влияе върху вътрешната, а и външната политика на България – и чрез своята, образно казано, неосманистка политика на Ердоган, и чрез своите политически патерици тук – ДПС и ДОСТ. В случая, ползвайки изключително важен въпрос, свързан с финансирането на вероизповеданията и законопроекта за вероизповеданията, за пореден път тяхното вмешателство в нашата политика е не само пряко, то е и недопустимо.

Стоянов смята, че са необходими още действия от страна на правителството:

Не само един разговор с вицепрезидента, а много по-сериозни действия, включително и с тежки разговори с президента Ердоган. България нито е вилает, нито е провинция на Турция.

С тази политика на Ердоган Турция няма да се приближи към ЕС, изказа мнение депутатът и обяви, че ВМРО ще приветства евентуално вето на президента на тази част от закона, която засяга външното финансиране.

Народният представител в 44-ото НС Александър Сиди, цитиран от България ОН ЕР, заяви, че сме свидетели на сериозен дипломатически скандал. Нито едно такова действие не може да остане безнаказано. Държавата трябва да има много сериозна реакция срещу това изказване.

Любомир Милошев от младежката структура на ВМРО подчерта, че думите на Чавушоглу са търсена провокация и че това може би е позиция на турското правителство, което би било изключително опасно.

Пред БНТ членът на младежката организация Христо Иванов заяви:

България е суверенна страна и никоя държава, в това число Турция, няма право да се меси във вътрешните ни работи. Искаме да заявим, че Република Турция трябва да се извини за думите и действията си.

В ефира на БТВ Емануела Христова – представител на младежите от ВМРО – София каза, че ако България не получи извинението, от партията имат готовност да предприемат и други протестни действия, с които да покажат, че категорично не приемат думите на турския външен министър.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4