Стартира проектът “Европа в София/София в Европа” (СНИМКИ И ВИДЕО)

Стартира проектът “Европа в София/София в Европа” (СНИМКИ И ВИДЕО)

Проектът “Европа в София/София в Европа” по Програма „Европа“ 2019 на Столична община официално стартира на 29 март. В административната сграда на район „Студентски“ се събраха представители на партньорите и целевите групи.

Събитието бе открито от Христо Ковачев, председател на Фондация РЕГИОН.БГ, която изпълнява проекта. Мария Йорданова, ръководител на екипа, разказа за предвидените дейности и резултати като постави дискусионните теми.

Проектът цели с иновативни дигитални инициативи да се участва в изследователския процес „Европа в София/София в Европа“ за активизиране на синергията между представители на местната власт, гражданското общество, стартъп екосистемата. Вече заработи и предстои да се утвърждава онлайн платформа YОUrope във видеопортала YouSofia (www.yousofia.bg), която е главният инструмент за ефективно взаимодействие между целевите групи. Започва изработване на предавания и видеопродукти за онлайн платформата. Обявен е конкурс за видео „Европа в София/София в Европа“, като негови инициатори са ученици от 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“. В YOUrope се представят проекти от Програма „Европа“ 2019 в хода на тяхното изпълнение за обмяна на добри практики.

Мария Йорданова акцентира на темата за човешките измерения на европейската интеграция. „Често, когато става въпрос за ролята на Европа в нашия живот, първите асоциации са с европейски фондове и инфраструктурни проекти. Целта ни е да допринесем за преодоляването на това клиширано разбиране за европейската ни принадлежност и да дискутираме темата за положителните промени в живота и мисленето ни през последните 12 години, откакто сме членове на европейското семейство“.

Пръв в дискусията се включи Андрей Ковачев, член на Европейския парламент.

Той приветства участниците в събитието и в реализацията на проекта с положителния му иновативен заряд. „Съединението прави силата важи и за Европейския съюз, особено днес. Ако не сме обединени, няма да сме силни, ако не сме силни няма да можем  да се справяме със сериозните предизвикателства, каза евродепутатът.

Едно от тях борбата с фалшивите новини и дезинформацията, които изместват фокуса от положителните тенденции и постиженията ни с подкрепата на европейската солидарност. Младите хора, участващи в реализацията на проекта„Европа в София/София в Европа“, а и техните български връстници, трябва да се учат да отсяват истината от манипулираните факти. Безспорна истина е, че европрограмите дават големи възможности да достигнем по-развитите европейски страни. Сред тях една от най-успешните е програмата „Еразъм“, по която хиляди млади хора обменят опит по вълнуващите ги теми. За следващия програмен период в Европейския парламент сме предложили тройно увеличение на нейния бюджет.“

Андрей Ковачев представи и друга младежка инициатива – „Училища – посланици на Европейския парламент“, която през последните години предизвиква голям интерес и у нас. Той влезе в диалог с представителите на 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ и те разказаха за техните европоекти и предстоящи инициативи. Преподавателят Мартин Хаджидимитров говори за силния интерес на ученици и учители към проекта „Европа в София/София в Европа“. Дария Ковачева, председател на ученическия съвет, представи гимназията си и участието им в конкурса за видео платформата YOUrope. Оригинално мнение изрази десетокласничката Ана-Мария Тулилова – ще уча и ще работя в България, след като съм опознала Европа; дигиталните технологии, колкото и да са модерни и полезни, крият опасности от дехуманизация, затова държа на човешките ценности и истинската култура…

В дискусията се включиха и домакините на събитието Димитър Дилчев, кмет на Район Студентски и Велина Белева, заместник-кмет. „Вече дотолкова свикнахме с хубавото, което постигнахме благодарение на евроинтеграцията, че го смятаме за даденост и понякога не го ценим, каза кметът. Много хубаво е, че младите са проевропейски настроени, което се вижда и от днешната среща, и имат критично отношение към проблемите ни. Както във всяко семейство, така и в европейското, освен добрите постижения, има и ежедневни предизвикателства. Трябва заедно да ги преодоляваме, а не да оставаме при констатациите, колкото и добре да звучат в социалните медии.“ Велина Белева изрази подкрепата си за изпълнението на проекта и предложи в YоUrope младите хора активно да изразяват своите послания и да водят диалог за това как по-добре да живеем в София като граждани на Европа.

Своята позиция за проекта и ролята на Програма „Европа“ 2019 на Столична община през последните 11 години съществуване изрази нейния координатор Деница Боева. Тя заяви подкрепата на всяка добра практика на неправителствените организации в партньорство с местните власти.

Медийни партньори в проекта Христо Йорданов, издател на “Софийски вестник” и Милен Димитров, главен редактор на Агенция „Витоша нюз“, които са и координатори на видеопортала YouSofia, подкрепиха иновативните проектни дейности с конкретното си участие в реализацията ми.

С помощта на партньорите Георги Сексенов и Станчо Шукеров цялото събитие бе излъчено на живо в YouSofia/ YOUrope.

 

Проект „Европа в София/София в Европа“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2019, от Фондация РЕГИОН.БГ в партньорство с Район „Слатина“, Район „Студентски“ и 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4