Стратегията на Каракачанов за ромите влиза в МС до седмица

Стратегията на Каракачанов за ромите влиза в МС до седмица

Близо 1 млрд. лева са похарчени по програми за интеграция на ромите за периода 2007-2018 г., без да има реални резултати, каза вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов на кръгла маса във връзка с концепцията за интеграция на ромите в Гранитната зала на Министерския съвет днес.

Вицепремиерът Каракачанов заяви, че за периода 2007-2018 г. подобни програми са получили пряко финансиране от държавния бюджет в размер на 196 665 245 лв. От външно финансиране по оперативни и други програми са били похарчени 618 844 784 лв., посочи Каракачанов. Това не е било пълната информация, защото нямало единна статистика. Той пресметна, че тези над 815 млн. лева са били изразходвани от около 500 ромски неправителствени организации, като много от тях са били регистрирани, само за да реализират дадена програма, след което са били съдебно заличавани.

“Това показва, че всъщност намерението не е било да се свърши нещо реално, а да се усвоят едни пари”, изтъкна Красимир Каракачанов.

Вицепремиерът Каракачанов съобщи, че в концепцията се предлагат мерки, насочени към държавните органи, за повишаване на ефективността на контрола върху предоставяне на детските надбавки, включително и в натура. Записани са мерки и за засилване на контрола срещу злоупотребите със социални плащания, както и доразвиване на правилата за спиране на плащанията при констатирани злоупотреби.

“Идеята на концепцията е да постави акцент върху социализацията на ромското население и приобщаването им към общоприетите стандарти за живот в обществото, както към водене на един живот, съобразен със законовите норми в Република България”, коментира министър Каракачанов.

Концепцията ще бъде внесена за разглеждане в Министерския съвет най-късно в понеделник, информира вицепремиерът Каракачанов.

Categories: България

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4