Кючекът в класната стая като падение на образованието

Кючекът в класната стая като падение на образованието

 

Клипът с ученици, играещи кючек под аплодисментите на две учителки по време на час по английски в 203-то ПЕГ “Св. Методий”, обиколи медиите.

Това не е изолиран случай, назад във времето имаше и други подобни случаи в други училища. Кючекът в час вече е мерило за падението на днешната ни образователна система.

Репортажът на сутрешния блок на Нова телевизия беше стряскащ. Бихме казали неморално поведение на учители и ученици по време на учебни занятия, защото училището и класната стая не са със сигурност мястото, където да се въртят кючеци. Става въпрос за 203 ПЕГ „Св. Методий“ в кв. „Бъкстон“ на столицата. Училището е лицей към СУ „Св. Климент Охридски“ и след завършването му учениците могат да продължат образованието си в университета без полагане на допълнителни изпити. Ти да видиш? Добре си подлагаме.

Накратко за ситуацията- ученици от 8 клас в час по английски език пускат силна музика и под съпровода ѝ „танцуват“ кючеци пред учебната дъска и върху чиновете в присъствието на 2 преподавателки, които подкрепят случващото се с тактично пляскане с ръце. Преподавателките са 2, защото в стаята има 2 класа- часовете са „слети“ „заради това, че едната учителка има проблем с болно дете“. Обяснението звучи нелепо, но това твърди директорката на учебното заведение г-жа Таня Трапова. Разбира се, всеки има право на тъпи оправдания и да говори глупости. Но това не променя факта, че случката е недопустима. За какво образование и възпитание можем да говорим?! Вместо училището да формира поведението на децата на улицата, се оказва, че вече сме преместили уличните нрави вътре в училището.

Музикалните предпочитания на ученичките са едно, всеки има право да слуша каквото му харесва, но не и в училище. Самият клип показва институционализиране на чалгата в образователната система. Недопустимо е тази и подобни на нея ситуации да се случват на територията на  учебните заведения нито по време на часовете, нито през междучасията. Недопустимо е възпитателите на едни бъдещи възрастни да позволяват системно неспазване на правилата на една група ученици за сметка на знанията на целия клас, в случая класове. Остава усещане за войстващи анархия и безпътица.

Остро осъждам поведението на преподавателите в стаята като смея да твърдя, че те са негодни за практикуване на призванието „Учител“. Силни думи, но така смятам. Децата ни са деца и имат нужда от светъл пример в ежедневието си, а не от клоунада. Рисковете от развилата се ситуация са много. Като започнем от опасността материалната база да бъде разрушена от 50-60 килограма подскачащи девойки върху чиновете, минем през възможността за падане от високо и разбити глави и стигнем до моралните последствия върху участниците в това „матине“. Образователната система съществува, за да даде образование на децата ни- да ги научи да мислят, да предвиждат последствията от действията си, да вземат решения и да носят отговорност за тях, да получат знания и обща култура, да разберат света и хората около себе си, да изберат своето място в него и да продължат да надграждат себе си.

„Кръшкането“ от задължения под учителски съпровод е точно обратното на всичко изброено. В този случай наблюдаваме умствена деградация, която е умишлено и системно налагана от преподавателите. Вероятно с цел да бъдат „готини“ сред подрастващите млади, вероятно от безхаберие, вероятно от някакъв дефицит на морални устои. Независимо от мотивите на двете учителки аз категорично се обявявам за най-строги наказания спрямо тях.

Настоявам за изключително строг контрол върху начините на провеждане на учебните занятия в училищата на територията на страната. Защото това не е единичен случай, защото освен танци и музика в класните стаи се случват и по-сериозни събития. Някои от които с фатален изход. И правилно РУО-София е започнало проверка, правилно веднага са оценили, че има достатъчно данни да се разнищи цялата тази история.

Българското училище не бива да бъде оставено на произвола на няколко неморални личности. Българското училище е длъжно да осигури благоприятна среда за получаване на знания и равен старт в живота на децата. Безотговорните преподаватели да бъдат заменени с отговорни и съвестни. Всички изключения трябва да бъдат незабавно отстранени!

Карлос КОНТРЕРА, общински съветник в СОС

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4