Николай Кръстев е новият носител на журналистическия приз “Люпи и Мичмана”

Николай Кръстев е новият носител на журналистическия приз “Люпи и Мичмана”

Главният редактор на списание „СПРИНТ“ Николай Кръстев е новият носител на наградата за спортна журналистика на името на Людмил Неделчев и Николай Колев – „Люпи и Мичмана”.

Получи приза в Музея на спорта на националния стадион „Васил Левски“, уважен от голяма част от колегите си и в присъствието на знакови шампиони.

С тази награда Николай Кръстев става първият, който има трите значими награди в спортната журналистика – „Люпи и Мичмана“, „Братя Ексерови“ (2010) и приза “Спорт и медии” на Международния олимпийски комитет, връчена му през 2004 г.

Бившият състезател по плуване и водна топка е единственият в родната гилдия с такова признание от централата на МОК в Лозана – за „Най-добро представяне на спорта и олимпизма на национално и международно равнище”, и едва третият българин след Надежда Лекарска за цялостния й принос към олимпийското движение и проф. Райна Бърдарева за книгата й “Олимпизъм и олимпийско движение”.

В професионалния си път, започнал през 1983 г., Кръстев е отразил шест олимпийски игри и 9 световни първенства по лека атлетика, както и значимите събития и фигури в баскетбола, плувните спортове, бокса, футбол, олимпийското движение и др.,  включително ветерански, работнически спорт и за хора в неравностойно положение.

„Тази награда нямаше да се случи без героите на българския спорт значителна част, от които са на тази церемония. Хора правили историята на родния спорт и журналистика. А спортът и журналистиката вървят заедно ръка за ръка. Има ли ги спортните успехи, ще я има и качествената журналистика. Благодаря на всички мои учители и колеги, с които съм работил през годините още от първите ми стъпки във вестник „Студентска трибуна“ през 1983-а година като стажант и автор.

Там при спортния редактор Иван Греченлиев ме прати бате Люпи Неделчев – единият от двамата, в чиято памет е създадена тази награда, която получавам сега. Благодаря на Владо Памуков и всички приятели от „Труд“, с Владо бюро до бюро работихме 21 години и вярвам, че направихме запомнящи се неща. Благодаря и на Тодор Иванов – изпълнителен директор на „Ес Медиа АД“, че повярва в идеята за списание „Спринт, което правя от две години заедно с Ростислав Русев, на когото също благодаря за подкрепата. Благодаря и на стойностните автори на българската спортна журналистика, които гостуват във всеки брой на „Спринт““, каза Кръстев пред шампионската аудитория.

Церемонията уважиха ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев и големи имена в българския спорт като поразяващата ръка в баскетбола Петкана Макавеева, олимпийската шампионка в леката атлетика Иванка Христова, двукратният олимпийски шампион в класическата борба Петър Киров и олимпийският първенец в бокса Георги Костадинов.

Снимка: Тони ТОНЧЕВ

Categories: Спорт

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4