Контрера: Програмата за образовани родители ще покаже отношението на местната власт към семейството

Контрера: Програмата за образовани родители ще покаже отношението на местната власт към семейството

Надявам се Програмата за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца на територията на Столична община да бъде подкрепена от останалите политически групи в ОбС. Приемането на подобна програма е началото на един процес за стимулиране на образованата, на отговорната раждаемост. Това е една отделна мярка, но тя показва отношението на местната власт към семейството.

Това каза пред БНР Карлос Контрера, председател на групата „Патриоти за София“ в Столичния общински съвет (СОС).

Програмата вече е внесена и се разглежда в постоянните комисии на СОС. Процесът ще бъде относително дълъг. Защото това е вид подзаконов нормативен акт. Той трябва да бъде прецизиран, посочи общинският съветник.

Още когато представяхме програмата, аз заявих, че ние сме отворени за предложения, защото в никой случай не робуваме на принципа, че това е най-идеалното, което сме предложили, каза той.

Ще бъде интересно, ако има политически аргументи срещу приемане на програмата, тези аргументи какво друго биха предложили, коментира още Контрера.

Много хора не са чели програмата и точно тези, които са чули нещо някъде, говорят за дискриминация. Още от самото начало в програмата става въпрос за стимулиране на семейства с едно-две-три деца, като въвеждаме критерий постоянен адрес и минимален критерий средно образование, поясни той.

Според него, предложената програма не е дискриминационна срещу определен етнос. Та нали точно циганските организации твърдят, че в България има десетки хиляди образовани цигани, включително с висше образование. Те, ако отговарят на тези критерии, ще се възползват. Къде тук е дискриминацията, запита Карлос Контрера.

Контрера е категоричен, че това е голям напредък по темата за раждаемостта, защото вече се обсъжда конкретна мярка.

Като че ли общините в България разбраха най-сетне, че демографският въпрос е и тяхна грижа. Особено малките общини са най-потърпевши от демографската криза, каза още Карлос Контрера.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4