Отиде си велик вратар на Англия (ВИДЕО)

Отиде си велик вратар на Англия (ВИДЕО)

Световният шампион с Англия от 1966 година Гордън Бенкс почина на 81- годишна възраст. Той записа 73 участия за Трите лъва и помогна за триумфа на родна земя, завършен след 4:2 над ФРГ.

В кариерата си Бенкс записа почти 300 мача за Лестър, след което премина в Стоук през 1967-а и изигра още 194 двубоя.

“С голяма тъга можем да съобщим, че Гордън почина спокойно в съня си тази нощ. Загубата ни е голяма, но той ни остави толкова щастливи моменти, че не можем да бъдем по-горди от него” се казва в официално съобщение на семейството на Бенкс публикувано в сайта на Грънчарите.

Със Стоук вратарят стигна два полуфинала за ФА Къп и спечели купата на Лигата през 1972-а. По-късно той стана президент на клуба след смъртата на Сър Стенли Матюс.

На Мондиала през 1970 г. Бенкс спасява удар на Пеле (виж видеото), който е определян от редица специалисти като най-доброто вратарско спасяване в цялата история на футбола.

Заради пътен инцидент през 1972-а Бенкс губи зрението на дясното си око. Той обаче продължава с футбола в САЩ – през 1978 г. във Форт Лодърдейл, където е обявен за вратар номер 1 в шампионата Това му донася безмъртният прякор “Великият едноок Бенкс”.

Текст: bgfootball.com

Categories: Футбол

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4